poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Bunia robi panna cottę


Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka . U mnie bazą jest mleko kokosowe .


Czas : 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki :

1 szklanka mleka kokosowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru
1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie . Zagotować mleko kokosowe z cukrem .Rozpuścić w nim żelatynę . Przelać do 2 małych okrągłych miseczek .Ostudzić i wstawić do lodówki.
Odłożyć kilka malin do dekoracji . Resztę pognieść i rozgotować na papkę ( jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić ) - przetrzeć przez sito.
Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek , ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty .


2 komentarze:

Bee pisze...

Uwielbiam panna cottę, nigdy nie robiłam z mleka kokosowego, musi byc jeszcze smaczniejsza! ;)

Unknown pisze...

Lubię smak kokosa - wpycham mleko kokosowe wszędzie gdzie sie da . Przekonałam się, że jesli zastosujemy ją wszędzie tam gdzie używamy zwykłej krowiej śmietanki i dodamy curry czy imbir to uzyskujemy fantastyczny nowy smak znanych potraw .