O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 4 sierpnia 2012

Papryka faszerowana mięsem i kaszą jaglaną


Pokochałam kaszę jaglaną . Mogła bym ją teraz używać do wszystkiego. Przyszła pora na wykorzystywanie jej w faszerowanych warzywach. Na pierwszy ogień idzie papryka . Klasyka lata i jesieni. Najbardziej podstawowy zestaw z sosem pomidorowym.



Czas : 1 godzina

Składniki :

4 duże papryki
12,5 dag  mięsa mielonego z indyka
7 dag mięsa mielonego wołowego(  tzw. tatarowe pół standartowego opakowania )
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 cebule
2 łyżki prażonej cebulki
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
4 łyżki usiekanego koperku
maggi w płynie
ok. 1 litra wody
4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Opcjonalnie :
śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
mąka do zagęszczenia sosu ( 2-3 łyżki )

Ściąć góry z papryk  , usunąć gniazda nasienne .


Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie . Zalać wrzątkiem - zamieszać i zlać wodę. Zagotować w garnuszku szklankę osolonej wody i wrzucić kaszę. Gotować na bardzo małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę.
Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać  mięso, kaszę , cebulę ,cebulę prażoną , koper . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi . 


Nałożyć  farsz w  papryki 


i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy .
Doprawić sos do smaku.
Jeśli lubimy można rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę .


Podawać  papryki same w sosie , z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi . 

7 komentarzy:

Fiolunka pisze...

Z kaszą jaglaną nie miałam okazji jeszcze robić ;) u mnie ostatnio były z ryżem.

j46 pisze...

Robiłem z kaszą gryczaną,ale teraz zrobię z jaglaną.jasiu46

Babciagramolka-Bunia pisze...

j46- polecam - sa bardzo delikatne - szczególnie , ze użyłam miesa indyczego i chudziutkiej wołowiny .

Anonimowy pisze...

No ja właśnie się zabieram do roboty, a tak a propo's kaszy jaglanej to czytałam, że jest baaaardzo zdrowa;) No i nie żebym się czepiała, ale sama jak czytałam przepis, to przez chwilę się zastanowiłam, ale na pewno po prostu wkradł Ci się Buniu błąd, bo w opisie jest "ryż" zamiast kaszy - jak sądzę, a pewnie dla początkujących kucharzących to może być dopiero zagwozdka :) Pozdrawiam Alexandra

Babciagramolka-Bunia pisze...

Alexandra- dzięki- ale numer - juz poprawiłam . A to wszystko przez syna. Robiłam papryki z kaszą , a , że On jej nie lubi 2 faszerowałam farszem z ryżem . Musiałam przygotować farsz - oddzielić połowę dla niego i część zrobić z kasza część z ryżem ( składniki są na farsz z kaszą ) . I potem jak pisałam przepis to mi się pokręciło. W składnikach kasza - a potem raptem ryż . Dobrze , ze zauważyłaś bo jeszcze by ktoś zaczął robic i zwątpił .
Zresztą wg tego przepisu z ryżem ( 1 woreczek-10 dag ) też można robić .

Anonimowy pisze...

No ja właśnie też robiłam wcześniej ale z ryżem a z ta kaszą wyszło rewelacyjnie! Dzięki :) Alexandra

Babciagramolka-Bunia pisze...

Alexandra - i zdrowsza. Ja zaczęłam wprowadzać kaszę jaglaną częściej ze wzgledu na moja Mamę , która z racji wieku potrzebuje już specjalnej uwagi , a kasza jaglana jest zdrowotnie doskonała. Jakoś przedtem wydawała mi się taką delikatna kaszą tylko dla dzieci ( jak manna na mleku ) . Jak zaczęłam eksperymenty okazało się, ze jaglaną można doskonale wykorzystywać w pikantnych potrawach ( a i desetach również ).Na pewno będzie u mnie często w użytku.