Pokochałam kaszę jaglaną .
Mogła bym ją teraz używać do wszystkiego. Przyszła pora na wykorzystywanie jej
w faszerowanych warzywach. Na pierwszy ogień idzie papryka . Klasyka lata i
jesieni. Najbardziej podstawowy zestaw z sosem pomidorowym.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże papryki
12,5 dag mięsa mielonego z indyka
7 dag mięsa mielonego
wołowego( tzw. tatarowe pół
standartowego opakowania )
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 cebule
2 łyżki prażonej cebulki
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
4 łyżki usiekanego koperku
maggi w płynie
ok. 1 litra wody
4 łyżeczki przecieru
pomidorowego
Opcjonalnie :
śmietanka słodka do zabielenia
sosu ( 1/2 szklanki)
mąka do zagęszczenia sosu ( 2-3
łyżki )
Ściąć góry z papryk , usunąć gniazda nasienne .
Kaszę wypłukać kilka razy w
zimnej wodzie . Zalać wrzątkiem - zamieszać i zlać wodę. Zagotować w garnuszku
szklankę osolonej wody i wrzucić kaszę. Gotować na bardzo małym gazie pod
przykryciem aż kasza wchłonie wodę.
Cebule drobno usiekać i
zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, kaszę ,
cebulę ,cebulę prażoną , koper . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .
Nałożyć farsz w papryki
i ułożyć je na dnie garnka o takiej
średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać wodę ( papryki mają być prawie
zakryte ). Gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz
( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy .
Doprawić sos do smaku.
Jeśli lubimy można rozrobić
mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę .
Podawać papryki same w sosie , z pieczywem lub
ziemniakami zależy jak kto lubi .
7 komentarzy:
Z kaszą jaglaną nie miałam okazji jeszcze robić ;) u mnie ostatnio były z ryżem.
Robiłem z kaszą gryczaną,ale teraz zrobię z jaglaną.jasiu46
j46- polecam - sa bardzo delikatne - szczególnie , ze użyłam miesa indyczego i chudziutkiej wołowiny .
No ja właśnie się zabieram do roboty, a tak a propo's kaszy jaglanej to czytałam, że jest baaaardzo zdrowa;) No i nie żebym się czepiała, ale sama jak czytałam przepis, to przez chwilę się zastanowiłam, ale na pewno po prostu wkradł Ci się Buniu błąd, bo w opisie jest "ryż" zamiast kaszy - jak sądzę, a pewnie dla początkujących kucharzących to może być dopiero zagwozdka :) Pozdrawiam Alexandra
Alexandra- dzięki- ale numer - juz poprawiłam . A to wszystko przez syna. Robiłam papryki z kaszą , a , że On jej nie lubi 2 faszerowałam farszem z ryżem . Musiałam przygotować farsz - oddzielić połowę dla niego i część zrobić z kasza część z ryżem ( składniki są na farsz z kaszą ) . I potem jak pisałam przepis to mi się pokręciło. W składnikach kasza - a potem raptem ryż . Dobrze , ze zauważyłaś bo jeszcze by ktoś zaczął robic i zwątpił .
Zresztą wg tego przepisu z ryżem ( 1 woreczek-10 dag ) też można robić .
No ja właśnie też robiłam wcześniej ale z ryżem a z ta kaszą wyszło rewelacyjnie! Dzięki :) Alexandra
Alexandra - i zdrowsza. Ja zaczęłam wprowadzać kaszę jaglaną częściej ze wzgledu na moja Mamę , która z racji wieku potrzebuje już specjalnej uwagi , a kasza jaglana jest zdrowotnie doskonała. Jakoś przedtem wydawała mi się taką delikatna kaszą tylko dla dzieci ( jak manna na mleku ) . Jak zaczęłam eksperymenty okazało się, ze jaglaną można doskonale wykorzystywać w pikantnych potrawach ( a i desetach również ).Na pewno będzie u mnie często w użytku.
Prześlij komentarz