Często
podglądam przepisy ze starych książek kucharskich. Fascynują mnie czasem
poświeconym na ich przygotowanie , a jednocześnie prostotą pomysłów . Tym razem
inspiruję się jednym z pomysłów na sztukamięs. Z przyjemnością go przetestuje i
dostosuję do swoich wymagań bo często mam wołowinę z rosołu do wykorzystania .
Czas
:20 minut
Składniki:
2
plastry ( porcje) ugotowanej wołowiny z rosołu - chudej *
2
łyżki masła
1
duża cebula
1/2
szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
1
łyżka mąki
3/4
szklanki rosołu wołowego
sól
cukier
pieprz
świeżo mielony
2
żółtka
1
łyżka octu
natka
pietruszki
Na
maśle obsmażyć drobno pokrojoną cebule i szczypiorek posypana 1 łyżeczką cukru.
Zasypać mąką i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić chłodnym rosołem. Posolić i
popieprzyć.
Żółtka
rozmieszać z octem i odrobiną sosu.
Włożyć
do sosu mięso i podgrzać. Gorące wyjąć na półmisek i przykryć.
Do
sosu wlać żółtka ( jak do potrawki ) - zdjąć z gazu - wymieszać - już nie
gotować. Doprawić do smaku.
Polać
mięso.
Podawać
z buraczkami , ziemniakami z wody , bukietem warzyw
* Ja
wrzucam do rosołu kawałek tzw. ,, rosołowej " tłustawej z kością , a
resztę chudą z której mogę potem cos zrobić
**
Sos jest lekko kwaśny - smaczny .Moim zdaniem będzie sie doskonale nadawał do
smażonej wędliny , kiełbas z grilla , i innych gotowanych mięs .Zostaje nazwany
,, Cebulową potrawką "
*** Zamroziłam wołowinę i trochę rosołu z przepisu Rosół wołowy wg Buni
Białka które mi zostały wykorzystałam do zrobienia ,,Białego omletu "
*** Zamroziłam wołowinę i trochę rosołu z przepisu Rosół wołowy wg Buni
Białka które mi zostały wykorzystałam do zrobienia ,,Białego omletu "
1 komentarz:
pysznie! az sie glodna zrobilam :D
Prześlij komentarz