czwartek, 23 sierpnia 2012

Sztuka mięsa w cebulowej potrawce


Często podglądam przepisy ze starych książek kucharskich. Fascynują mnie czasem poświeconym na ich przygotowanie , a jednocześnie prostotą pomysłów . Tym razem inspiruję się jednym z pomysłów na sztukamięs. Z przyjemnością go przetestuje i dostosuję do swoich wymagań bo często mam wołowinę z rosołu do wykorzystania .



Czas :20 minut

Składniki:

2 łyżki masła
1 duża cebula
1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
1 łyżka mąki
3/4 szklanki rosołu wołowego
sól
cukier
pieprz świeżo mielony
2 żółtka
1 łyżka octu
natka pietruszki

Na maśle obsmażyć drobno pokrojoną cebule i szczypiorek posypana 1 łyżeczką cukru. 



Zasypać mąką i dokładnie wymieszać. 


Rozprowadzić chłodnym rosołem. Posolić i popieprzyć.
Żółtka rozmieszać z octem i odrobiną sosu.
 Włożyć  do sosu mięso i podgrzać. Gorące wyjąć na półmisek i przykryć.



Do sosu wlać żółtka ( jak do potrawki ) - zdjąć z gazu - wymieszać - już nie gotować. Doprawić do smaku.



Polać mięso.
Podawać z buraczkami , ziemniakami z wody , bukietem warzyw
* Ja wrzucam do rosołu kawałek tzw. ,, rosołowej " tłustawej z kością , a resztę chudą z której mogę potem cos zrobić
** Sos jest lekko kwaśny - smaczny .Moim zdaniem będzie sie doskonale nadawał do smażonej wędliny , kiełbas z grilla , i innych gotowanych mięs .Zostaje nazwany ,, Cebulową potrawką " 

*** Zamroziłam wołowinę i trochę rosołu z przepisu Rosół wołowy wg Buni

Białka które mi zostały wykorzystałam do zrobienia ,,Białego omletu "

1 komentarz:

Magda pisze...

pysznie! az sie glodna zrobilam :D