Pomysł
zapamiętany z programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler . Jak zwykle była to
tylko migawka ale zaciekawiła mnie . Chodziło o kartoflankę w której istotnym
elementem był por duszony na maśle i doprawienie musztardą . Ogólnie pewnie
chodziło właśnie o musztardę konkretnej firmy bo to ta firma sponsorowała
program . Ja jestem oportunistką - używam to co ja lubię , a do tego lubię
przerabiać przepisy pod swój smak. Tak , że inspiracja na pewno jest - zupa
inna.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
3
szklanki rosołu lub wywaru z warzyw ( z warzywami z wywaru- marchew , pietruszka, seler , ugotowany kawałek pora)
1
biała część pora
2
łyżki masła
szczypta
brązowego cukru
4
średnie ziemniaki
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
3
czubate łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
pieprz
mielony
sól
natka
pietruszki
Oczyścić
i umyć por . Osuszyć. Pokroić w pół plasterki. Smażyć na maśle na rumiano posypany
szczyptą cukru ( lepiej się karmelizuje ).
Wrzucić por do wywaru.
Ziemniaki
obrać , umyć , pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Gotować 45 minut na
małym gazie.
Marchew
z wywaru pokroić w ozdobne plasterki ( 1 marchew ) . Seler , pietruszkę i
kawałek pora z wywaru drobno pokroić, a następnie rozetrzeć nożem lub zmiksować
- na papkę.
Do
zupy dodać papkę z selera , pietruszki i pora, śmietanę ( seler z pietruszką i porem zagęści zupę w naturalny sposób nadając jej
jednocześnie smaku).
Doprawić
zupę musztardą z całymi ziarnami gorczycy , mielonym pieprzem , solą. Włożyć
marchew by sie podgrzała.
Posypać
usiekaną natką pietruszki.
Zupa
powinna być gęsta , gorąca i pikantna.
*
warzywa z wywaru ( rosołu ) można użyć na sałatkę ( marchew , seler ,
pietruszka) . Marchew można użyć na jarzynkę .A białe warzywa ( albo i z
marchewką ) zmiksowane można dodać do gęstych zup jako warzywny zagęstnik (
można zamrozić takie zmiksowane warzywa w porcjach).
2 komentarze:
Jak pięknie uwieńczona zupa marchewką w kształcie kwiatków! super pomysł ;)
IDEALNA NA JESIENNE OBIADKI;)
Prześlij komentarz