Moje chomikowanie , ułatwianie sobie pracy , zaszczepione
przez Prababcię ,, maniackie " pilnowanie by nic z żywności się w domu nie
marnowało owocuje tym , że mam dobrą
zupkę rybną bez specjalnych wydatków - co nie jest wcale takie oczywiste , bo
zupa rybna potrzebuje wielu gatunków ryb ( najlepiej słodkowodnych ).Ja robię
to tak : raz w miesiącu urządzam wyprawę do centrali rybnej ( sklep na Tkackiej
- Szczecinianie będą wiedzieć gdzie to jest ). Kupuję 4-5 gatunków ryb ( na
kolejne piątki) + cos tam na dania kolacyjne . W domu dzielę ryby na porcje ,
filetuję gdy trzeba - a okrawki , kręgosłupy , głowy , ogony itd. odkładam do
specjalnego pojemnika razem z 1 dzwonkiem szczupaka , sandacza, miętusa itp. I
któregoś dnia gotuję zupę rybną .
Czas :1 godzina
Składniki :
1 dzwonko szczupaka ( sandacza, miętusa, karpia )ok. 25 dag
25 dag odpadów po obieraniu innych ryb ( np. kręgosłup
, ogon i boczne skrzela od sandacza,
ogon i boczne skrzela od pstrąga , boczne skrzela i końcówka filetu łososia)*
2 duże marchewki
1- małe pietruszki pietruszka
¼ selera
½ pory
2 cebule
1/8 czerwonej papryki
1/8 żółtej papryki
kilka listków maggi ogrodowego
Sól
Pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Sok cytryny
1/2 szklanki 18 % śmietanki
1 żółtko
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
pół pęczka usiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku
4 szklanki wody
przyprawa do zup ( vegeta , jarzynka czy co tam kto używa
ok. 1 łyżeczki na początek )
ziemniaki ugotowane w mundurkach - obrane i pokrojone w
plastry lub makaron łazanki ( ugotowany )
Umyć ryby. Oczyścić. Z dzwonka szczupaka wyciąć białe mięso i usunąć z niego dokładnie ości. Odłożyć ( zawinąć w folie by nie obsychało).
Wszystkie kawałki od ryb ułożyć w garnku - dodać obrane i
podzielone na kawałki warzywa ( prócz papryk) , listki maggi .Zalać wodą ,
dodać przyprawę do zup .
Gotować na średnim gazie 45 minut. Przecedzić . Pokroić 1
marchewkę. Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe
na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.).
Włożyć kawałki białego mięsa ze szczupaka do wywaru .
Gotować 15 minut na małym gazie .
Dolać śmietankę rozrobioną z mąką . Doprowadzić do
zagotowania. Doprawić do smaku solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną
utartej gałki muszkatołowej . Żółtko rozrobić z odrobiną ciepłej zupy i wlać do
garnka - już nie gotować. Dołożyć do garnka obrane strzępki mięsa rybnego ,
pokrojoną marchewkę.
Pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę podsmażyć na maśle .
Podawać układając na talerzu plastry ziemniaków, plasterki marchewki . Zalewać zupą z drobnymi strzępkami
mięsa ryb. Na wierzch położyć kawałki mięsa szczupaka. Posypać natka pietruszki
, szczypiorem i podsmażonymi paprykami.
* wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga
ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar
Uprzedzam pytania - taka zupa rybna jest mimo wszystko
stosunkowo tania .Dzwonko ze szczupaka kupuję za ok.6 zł ( kg ok. 34 zł za
patroszonego) .Reszty ryb nie liczę bo są to niejako odpadki od innych ryb
które gdybym nie zrobiła zupy to bym wyrzuciła . Do tego włoszczyzna - nie
przekroczy 1.5-2 zł . Mąka , śmietana , żółtko - masło ok.1,5 zł ;sok z cytryny
, przyprawy , ziemniaki, szczypior , natka pietruszki -2 zł. Razem =13- 15 zł. ---- za 3 porządne porcje wspaniałej zupy
rybnej która starczy za jednodaniowy posiłek
2 komentarze:
Mniam, ale bym zjadła taką zupkę, uwielbiam ryby a zupy w szczególności, nie mam specjalnie doświadczenia w gotowaniu rybnych zup więc skrzętnie skorzystam z przepisiku;) A ten dodatek smażonej papryki to ciekawostka, tymbardziej muszę spróbować. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam :)
mniam właśnie zrobiłam tylko że z samego szczupaka ,bo miałąm tylko taka rybe,pyszna zupa!zamiast ziemniaków dałam makaron świderki(inne sie skończyły tak jak i ziemniaki:)) i użyłam słodkiej śmietany(bo też zbrakło)ale dałąm wiecej soku z cytryny,dzięki za pomysł!będę częściej tu zaglądać!masz mnóstwo wspaniałych pomysłów na pyszne jedzonko!mniam!dzieki!
Prześlij komentarz