piątek, 14 września 2012

U Buni raz w miesiącu zupa rybna


Moje chomikowanie , ułatwianie sobie pracy , zaszczepione przez Prababcię ,, maniackie " pilnowanie by nic z żywności się w domu nie marnowało owocuje tym , że mam  dobrą zupkę rybną bez specjalnych wydatków - co nie jest wcale takie oczywiste , bo zupa rybna potrzebuje wielu gatunków ryb ( najlepiej słodkowodnych ).Ja robię to tak : raz w miesiącu urządzam wyprawę do centrali rybnej ( sklep na Tkackiej - Szczecinianie będą wiedzieć gdzie to jest ). Kupuję 4-5 gatunków ryb ( na kolejne piątki) + cos tam na dania kolacyjne . W domu dzielę ryby na porcje , filetuję gdy trzeba - a okrawki , kręgosłupy , głowy , ogony itd. odkładam do specjalnego pojemnika razem z 1 dzwonkiem szczupaka , sandacza, miętusa itp. I któregoś dnia gotuję zupę rybną .
   

                         

Czas :1 godzina

Składniki :

1 dzwonko szczupaka ( sandacza, miętusa, karpia )ok. 25 dag
25 dag odpadów po obieraniu innych ryb ( np. kręgosłup ,  ogon i boczne skrzela od sandacza, ogon i boczne skrzela od pstrąga , boczne skrzela i końcówka filetu łososia)*
2 duże  marchewki
1- małe pietruszki pietruszka
¼ selera
½ pory
2 cebule
1/8 czerwonej papryki
1/8 żółtej papryki
kilka listków maggi ogrodowego
Sól
Pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Sok  cytryny
1/2 szklanki 18 % śmietanki
1 żółtko
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
pół pęczka usiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku
4 szklanki wody
przyprawa do zup ( vegeta , jarzynka czy co tam kto używa ok. 1 łyżeczki na początek )
ziemniaki ugotowane w mundurkach - obrane i pokrojone w plastry lub makaron łazanki ( ugotowany )

Umyć ryby. Oczyścić. Z dzwonka szczupaka wyciąć białe mięso i usunąć z niego dokładnie ości. Odłożyć ( zawinąć w folie by nie obsychało).
Wszystkie kawałki od ryb ułożyć w garnku - dodać obrane i podzielone na kawałki warzywa ( prócz papryk) , listki maggi .Zalać wodą , dodać przyprawę do zup .



Gotować na średnim gazie 45 minut. Przecedzić . Pokroić 1 marchewkę. Obrać drobne kawałki  mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.).



Włożyć kawałki białego mięsa ze szczupaka do wywaru . Gotować 15 minut na małym gazie .
Dolać śmietankę rozrobioną z mąką . Doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną utartej gałki muszkatołowej . Żółtko rozrobić z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka - już nie gotować. Dołożyć do garnka obrane strzępki mięsa rybnego , pokrojoną marchewkę.
Pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę podsmażyć na maśle .



Podawać układając na talerzu plastry ziemniaków, plasterki  marchewki . Zalewać zupą z drobnymi strzępkami mięsa ryb. Na wierzch położyć kawałki mięsa szczupaka. Posypać natka pietruszki , szczypiorem  i podsmażonymi paprykami.

* wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar

Uprzedzam pytania - taka zupa rybna jest mimo wszystko stosunkowo tania .Dzwonko ze szczupaka kupuję za ok.6 zł ( kg ok. 34 zł za patroszonego) .Reszty ryb nie liczę bo są to niejako odpadki od innych ryb które gdybym nie zrobiła zupy to bym wyrzuciła . Do tego włoszczyzna - nie przekroczy 1.5-2 zł . Mąka , śmietana , żółtko - masło ok.1,5 zł ;sok z cytryny , przyprawy , ziemniaki, szczypior , natka pietruszki  -2 zł. Razem =13- 15  zł. ---- za 3 porządne porcje wspaniałej zupy rybnej która starczy za jednodaniowy posiłek  

2 komentarze:

alexan123 pisze...

Mniam, ale bym zjadła taką zupkę, uwielbiam ryby a zupy w szczególności, nie mam specjalnie doświadczenia w gotowaniu rybnych zup więc skrzętnie skorzystam z przepisiku;) A ten dodatek smażonej papryki to ciekawostka, tymbardziej muszę spróbować. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam :)

Unknown pisze...

mniam właśnie zrobiłam tylko że z samego szczupaka ,bo miałąm tylko taka rybe,pyszna zupa!zamiast ziemniaków dałam makaron świderki(inne sie skończyły tak jak i ziemniaki:)) i użyłam słodkiej śmietany(bo też zbrakło)ale dałąm wiecej soku z cytryny,dzięki za pomysł!będę częściej tu zaglądać!masz mnóstwo wspaniałych pomysłów na pyszne jedzonko!mniam!dzieki!