poniedziałek, 15 października 2012

Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,


Wracam do tego co pisałam przy okazji gotowania oszczędnościowego wywaru na zapas .Warzywa użyte do wygotowania takiego wywaru po przecedzeniu go - można użyć do zrobienia delikatnych pierożków lub krokietów . W tym przepisie pokażę jak to wygląda z odwrotnej strony . To znaczy uduszę warzywa do pierogów - a wywar powstanie przy okazji.


Czas : 1 godzina

Składniki :

Farsz:
1/2 grubej marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 białej części pora
2 średnie cebule
połowa kawałka kapusty białej jaka jest przy gotowej włoszczyźnie ( po usiekaniu ma być ok 1 szklanki ugniecionej)
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
pieprz mielony
majeranek
curry
1/2 litra wody


Ciasto na pierogi :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1/2 szklanki pokrojonych listków pietruszki , mięty , melisy)

1)-przygotować farsz :
Marchew , seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Por i cebulę pokroić w pół piórka. Kapustę drobno usiekać w paseczki a potem te paski na kawałki.


W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć na średnim gazie aż zmiękną i lekko się zrumienią. Lekko posolić. 


Zalać wodą i gotować 30 minut. 


Przecedzić zachowując wywar. Dobrze odcisnąć ( warzywa mają być suche bo inaczej sok będzie wyciekał z pierogów ). 


Doprawić do smaku solą , pieprzem , majerankiem , curry ( lub innymi jeszcze przyprawami- smak farszu dowolny, dopasowany do gustu gotującego).



2)-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

3)-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .



4)-zieleninę usiekać i wgnieść w ciasto .



5) -urywać kawałek ciasta i ,,rozklepywać na dłoni - wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć pierogi - proponuję by ciasto było grube bo farsz warzywny potrafi puszczać sok

6)-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka


7)-pierogi układać na wysypanej mąka tacce


8)-gotować w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia( małe minutę , większe 2 )


Pierożki podajemy okraszone w sposób który nam odpowiada - masło ze zrumienioną tarta bułka , skwarki, same masło , masło czosnkowe itd.

Na odcedzonym wywarze robimy czysta zupę pomidorową do popicia, czysty barszcz czerwony lub po prostu go mrozimy .

* Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .

Jak się robi mniejsze pierożki to wyjdzie więcej. Tak orientacyjnie wychodzi ok. 40 małych pierożków lub ok. 20 dużych.

1 komentarz:

Dota Szymborska pisze...

fajny przepis:) lubie jak na zdjeciach widac etapy przygotywania dania:)