Słodkie ziemniaki można podawać na
różne sposoby. Mnie smakują jako puree , pieczone lub jako frytki. Pomyślałam
sobie , ze przecież można je chyba gotować również tak jak normalne ziemniaki
na parze. Żeby nie były mdłe obłożyłam je rozmarynem ( tym bardziej , że miały
być podane do pieczonego mięsa.
Czas : 45 minut
Składniki:
1 duży batat lub 2 mniejsze
sól
sok z cytryny
2 łyżki masła *
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Bataty obrać .
Albo zostawić w
całości jeśli są mniejsze , albo przekroić na połówki czy ćwiartki.
Posolić ,
skropić sokiem z cytryny i posmarować masłem .
Ułożyć w garnku do gotowania na
parze - pomiędzy bataty włożyć gałązki rozmarynu . Gotować 20-25 minut od
chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku.
* smaruję masłem pomimo tego , że w
trakcie gotowania rozpuści się ono i spłynie ale mam wrażenie , że batat część
tego masła wchłania i jest smaczniejszy .
1 komentarz:
ciekawa propozycja na bataty:)
Prześlij komentarz