Wegetariańska
wersja pilawu . Bardziej pikantny. Bardzo syty . Doskonale pasuje do pieczonego
drobiu ale może być podawany jako samodzielne danie . Co dziwne doskonale
smakuje również na zimno- w każdym razie ja go często podjadam jak zostanie bez
podgrzewania .
Czas
: 45 minut
Składniki:
20
dag ryżu ( długo ziarnisty )- 2 woreczki
4
łyżki masła klarowanego
1
łyżka oleju z pestek winogron
1
duża cebula
1
listek Kafiru
3
goździki
1
łyżeczka curry
1/2
łyżeczki kurkumy
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu białego
3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
5
dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
2
dag rodzynek ciemnych ( Koryntek)
6-8 suszonych moreli
1
łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sól
6
łyżek pokrojonej natki kolendry lub pietruszki
Zalać
oba rodzaje rodzynek , morele i skórkę
pomarańczową 1 szklanka wrzątku - potem
odcedzić je i pokroić morele w paseczki.
Cebulę
pokroić w drobną kosteczkę .
Rozgrzać
masło z olejem w rondlu - wrzucić listek Kafiru i goździki .Smażyć by
aromatyzować tłuszcz .
Wyjąć i dorzucić cebulę -
usmażyć na złoto . Dołożyć ryż i smażyć kilka minut mieszając .
Zalać bulionem i wodą z moczenia bakalii - dorzucić
rodzynki , morele i skórkę pomarańczową .Wsypać kurkumę , pieprz , curry i
szczyptę soli. Dodać połowę natki kolendry lub pietruszki. Gotować aż ryż
wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).
Dosypać resztę
natki- wymieszać. Przykryć i zostawić na
10 minut.
1 komentarz:
wyglada pysznie, chetnie tez pokombinowalabym z ryzem ale moj facet go strasznie nie lubi
Prześlij komentarz