poniedziałek, 17 grudnia 2012

Bataty do mięs


Słodkie ziemniaki można podawać na różne sposoby. Mnie smakują jako puree , pieczone lub jako frytki. Pomyślałam sobie , ze przecież można je chyba gotować również tak jak normalne ziemniaki na parze. Żeby nie były mdłe obłożyłam je rozmarynem ( tym bardziej , że miały być podane do pieczonego mięsa.


Czas : 45 minut

Składniki:

1 duży batat lub 2 mniejsze
sól
sok z cytryny
2 łyżki masła *
kilka gałązek świeżego rozmarynu

Bataty obrać .


Albo zostawić w całości jeśli są mniejsze , albo przekroić na połówki czy ćwiartki.


Posolić , skropić sokiem z cytryny i posmarować masłem .


Ułożyć w garnku do gotowania na parze - pomiędzy bataty włożyć gałązki rozmarynu . Gotować 20-25 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku.



* smaruję masłem pomimo tego , że w trakcie gotowania rozpuści się ono i spłynie ale mam wrażenie , że batat część tego masła wchłania i jest smaczniejszy .


Podałam z Szynką ,, z kurnej chaty,, z gruszką , śliwką i grzybami

1 komentarz:

k.m.w. pisze...

ciekawa propozycja na bataty:)