niedziela, 16 grudnia 2012

Ryż bakaliowy


Wegetariańska wersja pilawu . Bardziej pikantny. Bardzo syty . Doskonale pasuje do pieczonego drobiu ale może być podawany jako samodzielne danie . Co dziwne doskonale smakuje również na zimno- w każdym razie ja go często podjadam jak zostanie bez podgrzewania .


Czas : 45 minut

Składniki:


20 dag ryżu  ( długo ziarnisty )- 2 woreczki
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 duża cebula
1 listek Kafiru
3 goździki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
3  szklanki  bulionu warzywnego ( może być z kostki)
5 dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
2 dag rodzynek ciemnych ( Koryntek)
6-8  suszonych moreli
1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sól
6 łyżek pokrojonej natki kolendry lub pietruszki


Zalać oba rodzaje  rodzynek , morele i skórkę pomarańczową 1 szklanka wrzątku  - potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki.


Cebulę pokroić w drobną kosteczkę .
Rozgrzać masło z olejem w rondlu - wrzucić listek Kafiru i goździki .Smażyć by aromatyzować tłuszcz .


Wyjąć  i dorzucić   cebulę - usmażyć na złoto . Dołożyć ryż i smażyć kilka minut mieszając  .


Zalać bulionem i wodą z moczenia bakalii - dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową .Wsypać kurkumę , pieprz , curry i szczyptę soli. Dodać połowę natki kolendry lub pietruszki. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).


Dosypać resztę natki- wymieszać.  Przykryć i zostawić na 10 minut.

1 komentarz:

Unknown pisze...

wyglada pysznie, chetnie tez pokombinowalabym z ryzem ale moj facet go strasznie nie lubi