Dorsz to bardzo popularna ryba .
Często robię po grecku rzadziej jako drugie danie .Wolę grube filety z
dorsza w których mięso układa się
pięknymi białymi płatami. Niestety ostatnio filety dostępne w sprzedaży są
trochę ,, odchudzone"- nie za wiele można z nimi zdziałać. Ale trudno-
dorsz jest smaczny sam z siebie.
Czas: 45 min
SKŁADNIKI:
1 - 2
filety z dorsza ( ze skórą )
sok z 1/4 cytryny
olej z pestek winogron
1 duża cebula
sól
pieprz mielony
mąka do oprószenia
Umytą rybę osuszyć. Przygotować
marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny i szczypty pieprzu.
Cebulę obrać i pokroić a pół
plasterki. Obłożyć rybę i polać marynatą. Zostawić w chłodnym miejscu na 30
minut.
Usunąć cebulę. Filety dobrze osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić , posypać pieprzem .
Oprószyć
mąką .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć
dorsza na rumiano na gorącym z obu stron. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podałam z marynowanymi zielonymi pomidorami nadziewanymi kiszoną
kapustą ( kupną ).
* obkładam cebula bo dorsz ma dość
intensywny zapach a jak poleży w takiej marynacie to ,, łagodnieje" (
podobnie robie z karpiem ze względu na jego mulisty smak)
2 komentarze:
czy tak przygotowanego dorsza możnaby robić w actifry?
Chyba nie . W ActiFry mieszadło połamie filet z ryby - a po za tym raczej by się ugotowała a nie usmażyła . To już lepiej ugotowac go na parze ( zamiast smażyć ) a potem lekko polać gorącym masłem ( może być dosłownie łyżeczka.
Prześlij komentarz