poniedziałek, 14 stycznia 2013

Jajka na rumianych ziemniakach i fasolce w sosie pomidorowym


Danie zbliżone do klasycznych potraw angielskiego śniadania .Muszę przyznać, że bardzo polubiłam smak jajek sadzonych w towarzystwie drobnej fasolki w sosie pomidorowym. Ale , że posiłek ma być obiadowym to pomyślałam sobie , że doskonale uzupełnią je podpieczone na chrupko ziemniaki i szczypiorek.


Czas: 1 godzina

2 duże ziemniaki ( lub 4 mniejsze)*
2 jajka
1 puszka drobnej fasolki w sosie pomidorowym ( 400 g - polecam Heinz - jest delikatna i dobrze doprawiona)
szczypiorek do posypania
natka pietruszki do posypania
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
szczypta papryki mielonej słodkiej
3 łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron)
2 łyżki masła
3 łyżki mąki

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Zależnie od rodzaju ziemniaków obrać lub nie ze skórki . Pokroić w grube plastry i zostawić by ostygły.*


Wymieszać mąkę z papryką , solą i pieprzem ( po szczypcie) .



Oprószyć ziemniaki. 


Rozgrzać na patelni olej i poukładać plastry ziemniaków - smażyć na rumiano.


W czasie kiedy ziemniaki się smażą podgrzać wyjętą z puszki fasolkę- posypać łyżką mąki , wymieszać i zagotować  ( doprawić wg własnego smaku bo fasolka jest bardzo łagodna ).


Na małej patelni roztopić masło i usmażyć jajka sadzone.


Pokroić drobno natkę pietruszki i szczypior - wymieszać.


Podawać w kokilkach układając na spód warstwę rumianych ziemniaków , na to fasolkę a na niej jajko sadzone . Posypywać szczypiorem zmieszanym z natką pietruszki.
* jeśli chodzi o ziemniaki to oczywiście można sobie ułatwić pracę gotując je odpowiednio wcześniej lub wykorzystując pozostałe z poprzedniego dnia co wyraźnie skróci czas przygotowywania posiłku.



3 komentarze:

Mamiczka pisze...

Muszę spróbować :)

Dorota pisze...

Ile kalorii! Ale nic to! Smak wynagrodzi wszystko :)

Unknown pisze...

Dorotko- masz racje - pal diabli kalorie - widział je ktoś ? :)
A tak poważnie niektórych potraw dietetycznie zrobić się nie da .