niedziela, 2 czerwca 2013

Yakitori w sezamie


Zmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to  mogę mieć namiastkę japońskiego ulicznego grilla w domu.




Czas: 45 minut

Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego)
1 pełna łyżka miodu
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki białego sezamu

Pierś z kurczaka pokroić w bardzo  małe kawałki.


Wymieszać  sos sojowy, 2 łyżki oleju, miód, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, paprykę


Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut .


Wyjąć mięso  marynaty i nadziać na patyczki od szaszłyków ( namoczone) .


Rozgrzać na patelni ( zwykłej) 2 łyżki oleju i piec yakitori po kilka minut z każdej strony. 


Zdejmując posypywać białym sezamem.


Zrobiłam do nich sałatę z kawałkami pomarańczy i dresingiem pomarańczowym i ryż gotowany na bulionie drobiowym .

6 komentarzy:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Babciu BUNIU, bardzo mi się ten przepis podoba, na pewno wykorzystam na grillowanie za 10 dni.Zaraz go sobie zapiszę.
Pozdrawiam

Unknown pisze...

fajny pomysł:)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

kapitalne! i będzie pasować do bento :)

Anonimowy pisze...

Witam:) Smakowicie wygląda,musze i ja zrobić bo ślinka leci:)
Pozdrowienia.

Anonimowy pisze...

wygląda ciekawie, ale co robi ten włos na zdjęciu z szaszłykami przygotowanymi do smażenia ? :)

Unknown pisze...

Bo Bunia jest ,, ślepa" - pewnie przykleił mi się do patyczka , zdjecie zrobiłam, włos wywaliłam -ale na zdjęciu został -a tego już nie widziałam. Dzięki- podmieniłam zdjęcie na ,, bardziej apetyczne" .