sobota, 20 lipca 2013

Frittata z Fetą


Potrawa z klasyki kuchni hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to inny przepis. Ważne  żeby były ziemniaki i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można zrobić z tego co jest w domu.





Czas: 45 minut ( lub 15 minut jeśli mamy ugotowane ziemniaki)


Składniki:


3 ziemniaki

10 kostek sera Feta z solanki *

2 jajka

3 łyżki słodkiej śmietanki

1 duża cebula

4 plastry pomidora

4 łyżki oleju z pestek winogron

sól

pieprz czarny mielony

1/2 łyżki usiekanych listków tymianku

1/2 łyżki usiekanych igiełek rozmarynu

1/2 łyżki usiekanej natki pietruszki

1 łyżka usiekanej młodej dymki


Ziemniaki ( umyte) ugotować w mundurkach.



Odcedzić . Ostudzić i obrać.



Na patelni rozgrzać łyżkę oleju .

Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Pokroić w grube plastry ziemniaki.



Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. .

Ułożyć pomiędzy cebulą  plastry ziemniaków i usmażyć je na rumiano z obu stron.

Wlać na patelnie resztę oleju. Wrzucić posiekany rozmaryn , natkę i tymianek.



Jajka roztrzepać ze śmietanką


zalać zawartość patelni.

Pomidor ułożyć na masie jajecznej wylanej na  ziemniaki i cebulę.

Wetknąć w masę kostki Fety.

Posolić i posypać pieprzem.

Posypać usiekaną dymką.

Przykryć i doprowadzić do ścięcia jajek ( można wstawić patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem).



Podawać obłożoną listkami sałat. Posypywać usiekaną dymką.


* Tu akurat Feta ale można dać inny ser bliższy kuchni hiszpańskiej


** Można całość robić na raty ( gotować ziemniaki, smażyć ziemniaki, smażyć cebulę) układając w foremce do zapiekania i w ostatnim momencie zalewać masą jajeczno-śmietankową i zapiekać w piekarniku.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetnie wygląda:)