O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 2 lipca 2013

Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce


Gotowanie zup o z tajskimi smaczkami  wg oryginalnych przepisów w warunkach domowych i na 2 osoby to raczej abstrakcja. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić sobie własną ich wersję ? Nic ! To do roboty. Jednego dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku :). Nalewam do miseczki gorącego rosołu. Wkładam jajko, a potem wrzucam wszystko co mi się komponuje.





Czas: 1,5 godziny


Składniki:


1/2 kurczaka

włoszczyzna bez kapusty

2 goździki

2 listki Kafiru

1 litr wody

1/3 pęczka natki pietruszki

gałązka lubczyku

kawałek ogórka

sos sojowy do smaku

cukier brązowy do smaku( użyłam kokosowego)

szczypta kurkumy

szczypta mielonej papryki

1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

4 suszone grzyby

4 jajka

1 łyżeczka utartego korzenia imbiru


Umyć i podzielić na kawałki kurczaka.



Obrać warzywa i opiec na suchej patelni by lekko sie zrumieniły.



Przełożyć do garnka kurczaka , warzywa i przyprawy ( goździki, Kafir, grzyby, lubczyk).Wlać łyżkę sosu sojowego. Zalać wodą i gotować ok. godziny.



Wyjąć mięso i warzywa.*


Do bulionu wrzucić skórkę cytrynową , cukier i imbir. Zagotować i przecedzić bulion przez gęste sito - doprawić do smaku.





Ugotować jajka w koszulce ( wg ulubionej metody).




Pokroić wyłowione z bulionu grzybki , kawałek marchewki , kilka plasterków ogórka ( w cienkie paseczki).


Do miseczek wlać gorący bulion. Włożyć jajko w koszulce. Posypać je paseczkami grzybków, marchewki, ogórka i listkami natki pietruszki.

Oprószyć mielona papryką. 


Naciąć żółtko i natychmiast podawać.


* Użyć je do innych potraw ( warzywa do sałatki, mięso na galaretkę lub II Danie).


** Można doprawić innymi przyprawami tajskimi


2 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

takiego rosołku jeszcz enie jadłam:) ciekawy pomysł:)

zapieckowa pisze...

świetny pomysł z tymi przesmażonymi warzywami,zupa wygląda smakowicie a uwielbiam tajskie smaki - więc koniecznie do wypróbowania:)