środa, 24 lipca 2013

Piegowate pierożki w bulionie


Pierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych w naturalny sposób warzyw . Trochę przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć to tylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka".





Czas: 2 godziny ( jeśli robimy od początku)

Składniki na bulion :

2 pałki ze skrzydła indyka
1-2 duże marchew
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora ( zielona część)
1 duża cebula
1 duży liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 goździki
1 gałązka lubczyku
5 szklanek wody
1/3 łyżeczki soli
maggi w płynie
natka pietruszki
młode listki tymianku

Składniki  na pierożki:

mięso obrane z 1 pałeczki indyka ( bez chrząstek, kości i skórek)
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
maggi w płynie
pieprz mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 mała  cebula
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki  czarnego sezamu
1 łyżka usiekanych młodych listków tymianku
1/2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1/4 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku

Osuszyć obrane i umyte warzywa. Prażyć na rozgrzanej, suchej patelni by uwolniły naturalne cukry i lekko zbrązowiały.


Przełożyć do garnka razem z przyprawami umytym mięsem. Zalać wodą -posolić i wlać 1 łyżkę maggi.
Gotować  1 godzinę na małym gazie.


Wyłowić  łyżka cedzakową mięso i warzywa*, **.


Bulion przecedzić  ( powinno go zostać 2,5 szklanki ) i doprawić do smaku .Zostawić po pół szklanki bulionu do podawania w nim pierożków ( czyli szklankę na 2 osoby)*, ***.



Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju .
Mięso bardzo drobno usiekać szerokim nożem ( lub zmielić ).
Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju.

Wymieszać mięso, otręby, usiekane zioła, łyżkę oleju.  Doprawić do smaku smaku maggi i pieprzem mielonym.


Sezam uprażyć na suchej patelni.


Mąkę wsypać do miski i wymieszać  z sezamem. Zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . 

Ugnieść elastyczne  ciasto.


Rozwałkować na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka  ( ja to robię kieliszkiem do jajek na miękko) .


Na każde kółko nakładać  farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierożków ).


Gotować  ok minuty.



Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu .


Podawać w gorącym bulionie posypanym młodziutkimi listkami tymianku.

* Odłożyć 1 ,,pałkę" i odlać 1/2 szklanki bulionu na sos - będzie na inny obiad.

 **Warzywa ( seler, pietruszkę i marchew -wykorzystać na sałatkę )

** *Pozostały bulion ( 1 szklankę ) wykorzystać na inną zupę

2 komentarze:

Olka pisze...

Strasznie mi się podobają takie "piegi" z czarnego sezamu, pierożki wyglądają od razu zupełnie inaczej :)

Unknown pisze...

świetne pieguski:)