Pierożki ,, samo zdrowie".
Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A
potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych w
naturalny sposób warzyw . Trochę przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć to
tylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub
nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie
pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka".
Czas: 2 godziny ( jeśli robimy od
początku)
Składniki na bulion :
2 pałki ze skrzydła indyka
1-2 duże marchew
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora ( zielona część)
1 duża cebula
1 duży liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 goździki
1 gałązka lubczyku
5 szklanek wody
1/3 łyżeczki soli
maggi w płynie
natka pietruszki
młode listki tymianku
Składniki na pierożki:
mięso obrane z 1 pałeczki indyka (
bez chrząstek, kości i skórek)
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
maggi w płynie
pieprz mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 mała cebula
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka usiekanych młodych listków
tymianku
1/2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1/4 łyżki usiekanych listków świeżego
lubczyku
Osuszyć obrane i umyte warzywa.
Prażyć na rozgrzanej, suchej patelni by uwolniły naturalne cukry i lekko
zbrązowiały.
Przełożyć do garnka razem z
przyprawami umytym mięsem. Zalać wodą -posolić i wlać 1 łyżkę maggi.
Gotować 1 godzinę na małym gazie.
Wyłowić łyżka cedzakową mięso i warzywa*, **.
Bulion przecedzić ( powinno go zostać 2,5 szklanki ) i doprawić
do smaku .Zostawić po pół szklanki bulionu do podawania w nim pierożków ( czyli
szklankę na 2 osoby)*, ***.
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją
i dodać 1 łyżkę oleju .
Mięso bardzo drobno usiekać szerokim
nożem ( lub zmielić ).
Cebulę bardzo drobno pokroić i
usmażyć na złoto na łyżce oleju.
Wymieszać mięso, otręby, usiekane
zioła, łyżkę oleju. Doprawić do smaku
smaku maggi i pieprzem mielonym.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sezamem. Zalać wrzącą wodą , lekko osolić ,
dodać łyżkę oleju .
Ugnieść elastyczne ciasto.
Rozwałkować na cienkie płaty .
Wycinać małe kółeczka ( ja to robię
kieliszkiem do jajek na miękko) .
Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na
posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierożków ).
Gotować ok minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową
bezpośrednio po wypłynięciu .
Podawać w gorącym bulionie posypanym
młodziutkimi listkami tymianku.
* Odłożyć 1 ,,pałkę" i odlać 1/2
szklanki bulionu na sos - będzie na inny obiad.
**Warzywa ( seler, pietruszkę i marchew
-wykorzystać na sałatkę )
** *Pozostały bulion ( 1 szklankę )
wykorzystać na inną zupę
2 komentarze:
Strasznie mi się podobają takie "piegi" z czarnego sezamu, pierożki wyglądają od razu zupełnie inaczej :)
świetne pieguski:)
Prześlij komentarz