poniedziałek, 7 października 2013

Sałatka z białych warzyw i ziemniaków


Bardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego  do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić .
Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu.



Czas:45 minut

Składniki:

2 ugotowane , ostudzone pietruszki ugotowane w rosole
1/4 małego ugotowanego , ostudzonego selera ugotowanego w rosole
1 biała część pora ugotowanego w rosole rosołu - odsączona i ostudzona
1 duża cebula ugotowana w rosole , odsączona i ostudzona
3 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ( białka do sałatki - żółtka na majonez)
3 łyżki majonezu
3 łyżki oleju
4 łyżki przegotowanej wody ( zimnej )
1 łyżeczka musztardy
sól
sok z cytryny do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy
2 łyżki usiekanego szczypioru
2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Ugotować ziemniaki w mundurkach - wyjąć i ostudzić.


Wyłowić z rosołu seler, pietruszkę, cebulę i por.


Odstawić do ostygnięcia.


Oddzielić białka od żółtek ( z żółtek ukręcić majonez jeśli nie mamy zrobionego , albo użyć do zagęszczenia zupy, sosu lub usmażyć w jajecznicy albo omlecie).
Na małej patelni zagotować kilka łyżek wody. Wlać białka i doprowadzić do ścięcia.


Zdjąć łyżką cedzakową. Ostudzić.


Pokroić w  większe kawałki.


Pokroić  drobno pietruszkę i seler .


Ziemniaki kroić w grubą kostkę- skropić łyżką oleju by się nie sklejały.


Zmiksować por , cebulę z majonezem,2 łyżkami oleju i wodą . 

Doprawić musztardą, solą pieprzem i sokiem z cytryny.


Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem.


Podawać do zimno jako sałatkę do mięs z grilla lub gotowanych w rosole ( sztukamięs).

* Dobrze by było mieć musztardę z całymi ziarnami gorczycy- ale akurat mi sie skończyła.

** Z żółtek zrobić majonez wg przepisu ,, Majonez wg Babcinego sztambucha"

2 komentarze:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Dobry pomysł, aby nie marnować jedzenia.
Ja przeważnie robię sałatke jarzynową dodatkowo dogotowuję osobno marchew ( zbyt dużo jej w rosole czyni go słodkim).Sałatka z warzyw z rosołu jest o wiele smaczniejsza niż z osobno gotowanych na wodzie.

Unknown pisze...

U mnie marchwi w rosole masa . Uwielbiam ten słodkawy posmak. Dodatkowo podpiekam warzywa na suchej patelni przed włożeniem do garnka by uzyskać naturalny karmel .A co do smaku sałatki z warzyw z rosołu masz rację - też taką wolę niż z gotowanych w wodzie :)