Krem z kalafiora to jedna z naszych
ulubionych zup. Często też robię zagęszczaną kalafiorową z ziemniakami.
Przeszkadza mi w nich tylko monotonność kolorystyczna. Ponieważ akurat kupiłam
pataty postanowiłam urozmaicić zupę dodając oprócz zwykłego ziemniaka patata.
Zupa wyszła super ( doprawiłam ją gałką muszkatołową bo kalafior lubi tą
przyprawę ).
Czas: 45 minut
Składniki:
1/4 średniego kalafiora ( + głąb i młode listki które są
między różyczkami)
1 ziemniak
1/2
patata
1/2 marchewki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta grubo mielonego kolorowego
pieprzu
szczypta mielonej na świeżo gałki
muszkatołowej
natka pietruszki do dekoracji
3,5 szklanki wody
Kalafior podzielić na drobne różyczki
. Umyć. Głąb obciąć z wierzchnich zgrubień
i następnie pokroić w drobną kostkę. Oderwać małe młode listki które są między
różyczkami na wierzchu i zachować je do zupy.
Ziemniak , patat i marchewkę obrać i
umyć. Ziemniaki ( normalny i patat) pokroić w ,,łódeczki" , a marchew w
krążki.
Warzywa ułożyć w garnku , zalać wodą
, wsypać szczyptę soli i cukru. Gotować 30 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową połowę
kawałków patatów , marchewki , ziemniaka , kilka różyczek kalafiora i listki.
Przygotować przyprawy.
Do zupy wlać śmietankę i zmiksować.
Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową , mielonym grubo kolorowym pieprzem.
Włożyć wyjęte wcześniej marchew,
różyczki kalafiora, patat, ziemniak.
Ugotowane listki układać na zupie w
całości lub pokrojone w paseczki.
Podawać posypaną drobno usiekaną
natką pietruszki.
1 komentarz:
pysznie wygląda:)
Prześlij komentarz