sobota, 7 grudnia 2013

Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą


Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze mam pod ręką.



Czas : 15 minut + 12 godzin leżakowania ciasta w lodówce .

Składniki :

1 kostka masła
3 szklanki mąki + do podsypywania
1 mała kwaśna śmietana ( 200 ml)
szczypta soli
1 żółtko
konfitura z wiśni

Zagnieść ciasto  z masła, śmietany, mąki i szczypty soli.


Wstawić do lodówki na 12 godzin zawinięte w folię spożywczą .


Ciasto rozwałkować podsypując mąką w okrągłe placki.
Przekroić każdy  na 8 części (  jak szprychy w kole ).


Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę konfitury .
Zwijać do środka tworząc rogalik .


Układać na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżką wody żółtkiem.


 Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15  minut aż zrobią się złote .


* Z tych składników wychodzą 32 rogaliki.

** Konfitura powinna być bardzo słodka i zwarta ( tu była za luźna i trochę mi bokami wyciekało.

** *W zasadzie to trudno je nazwać rogalikami bo nie zawijam w tych z konfiturą rogów żeby mi konfitura bokami nie wyciekała - wychodzą takie sobie ,,proste rogaliki".

2 komentarze:

Unknown pisze...

piękne Ci wyszły rogale i na pewno smaczne:)

Unknown pisze...

Jak zwał,tak zwał,ale są bardzo smakowite.