Piekę je z farszem mięsnym ,
jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest
zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze mam pod ręką.
Czas : 15 minut + 12 godzin
leżakowania ciasta w lodówce .
Składniki :
1 kostka masła
3 szklanki mąki + do
podsypywania
1 mała kwaśna śmietana ( 200
ml)
szczypta soli
1 żółtko
konfitura z wiśni
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli.
Wstawić do lodówki na 12 godzin
zawinięte w folię spożywczą .
Ciasto rozwałkować podsypując
mąką w okrągłe placki.
Przekroić każdy na 8 części (
jak szprychy w kole ).
Na każdy trójkąt nałożyć
łyżeczkę konfitury .
Zwijać do środka tworząc
rogalik .
Układać na blaszce na papierze
do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżką wody żółtkiem.
Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku
przez 15 minut aż zrobią się złote .
* Z tych składników wychodzą 32
rogaliki.
** Konfitura powinna być bardzo
słodka i zwarta ( tu była za luźna i trochę mi bokami wyciekało.
** *W zasadzie to trudno je
nazwać rogalikami bo nie zawijam w tych z konfiturą rogów żeby mi konfitura
bokami nie wyciekała - wychodzą takie sobie ,,proste rogaliki".
2 komentarze:
piękne Ci wyszły rogale i na pewno smaczne:)
Jak zwał,tak zwał,ale są bardzo smakowite.
Prześlij komentarz