niedziela, 12 stycznia 2014

Kotlety z karkówki w panierce z ziarnami lnu


Produktów z nasionami lnu lub olejem lnianym używam od dawna . Pamiętam olejarnię w miasteczku Nowy Tomyśl w którym mieszkali moi Dziadkowie . Tłoczono tam między innymi olej lniany po który chodziło się z kanką (taką jak po mleko). Nie bardzo pamiętam do czego Babcia ten olej używała po za tym , że krasiła nim ziemniaki w piątek ( z reguły był do tego śledź - czego nie znosiłam) i polewano nim biały ser - nie do końca pamiętam po co i jak to smakowało. Ostatnio wróciłam do produktów z ziarna i oleju lnianego i używam z  przyjemnością .




Czas: 30 minut


Składniki:


6 kotletów z karkówki

2 jajka

3 łyżeczki ostrej musztardy

1 duża cebula

szczypta cukru

szczypta pieprzu mielonego ( 3 razy)

maggi w płynie do smaku

1/2 szklanki wody

2 łyżki masła

olej z pestek winogron do smaku



Kotlety dobrze rozklepać. Posypać solą, pieprzem i posmarować musztardą.



Panierować w roztrzepanych jajkach



Odłożyc kotlety na chwilę- strzepnąć nadmiar bułki przed smażeniem.



Pokroić cebulę piórka i usmażyć na złoto .Dodać masło. Podlać wodą , skropić maggi i zagotować.



Kotlety usmażyć na rumiano i przełożyć do garnka - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut.


* Bułka zmieszana z mielonymi ziarnami lnu ma lekko orzechowy smak.

** Za pukty zdobyte na stronie Gotujmy.pl wzięłam zestaw produktów firmy Oleofarm ( sklep internetowy jest tu )- w skład wchodził Olej lniany , Olej ryżowy i właśnie Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

2 komentarze:

Unknown pisze...

Ciekawy przepis.Nie robiłem z musztardą,kiedyś robiłem z koncentratem pomidorowym.

Unknown pisze...

A to ja skorzystam z podpowiedzi i następne zrobię z koncentratem