Przez wiele lat nie przepadałam za
pietruszką ( ani za natką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar
na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej.
Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać
pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być
wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki ,
musy z natki i wiele jeszcze innych .
Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę
na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby.
Czas: 1 godzina
Składniki:
miruna ( tuszka - pół lub 1 na porcję)
4 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
1/6 cytryny
1/4 szklanki usiekanej natki
pietruszki
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól- szczypta
szczypta grubo mielonego pieprzu
1/4 szklanki przegotowanej wody
Bouquet garni ( natka pietruszki,
gałązka selera, gałązka lubczyku, gałązka tymianku, liść laurowy)
liście pora do wyłożenia garnka
2/3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej (
płaskiej )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 szklanki wody do dolnego garnka
natka pietruszki do dekoracji
Natkę pietruszki zmiksować w
malakserze z olejem ( 2 łyżki ), przegotowaną wodą i szczyptą soli.
Umyć i osuszyć mirunę. Naciąć wzdłuż
brzucha- delikatnie usunąć kręgosłup.
Polać sokiem z cytryny , lekko posolić i
posypać pieprzem. Posmarować połową
zmiksowanej z olejem i wodą natki pietruszki .Zostawić na 15 minut.
Obrać ziemniaki , a po umyciu
przekroić na ćwiartki.
Do dolnego garnka do gotowania na
parze wlać wodę ( 2 szklanki), dodać przyprawę uniwersalną, Bouquet garni,
skórkę cytryny (to co zostało po wyciśnięciu soku na rybę ) i odkrojony od ryby
kręgosłup i skrzela.
W górnym garnku na liściach pora
ułożyć mirunę , a obok pokrojone ziemniaki.
Przykryć i gotować 20 minut.
Przecedzić wywar z dolnego garnka-
dodać śmietankę. Doprawić do smaku.
Zmieszać z resztą musu pietruszkowego.
Na małej patelni zrumienić masło.
Polać nim mirunę i ziemniaki.
Podawać z surówką.
1 komentarz:
Bardzo ciekawy przepis.Podoba mi się.
Prześlij komentarz