Z reguły pasztet piekłam. Tyle , że
ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Jakoś nie bardzo wyobrażam
sobie pieczenie 30 dag pasztetu ( a tyle było by mi potrzebne). Mrozić pasztetu
nie lubię ( to znaczy mroziłam -ale to był pasztet mało dietetyczny - takiemu
przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio
robiłam pasztet.
Obierałam mięso wyjęte z rosołu (
kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne
miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp.
Przypomniałam sobie , że mam
zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku
ugotowanego na parze ?
Czas: 1 godzina + zastyganie
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka ( mała) --
ugotowana z rosołu
kawałek ( mały ) skrzydła z indyka--
ugotowana z rosołu
3 wątróbki drobiowe
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 jajko
sól
pieprz mielony
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
maggi w płynie
Osuszyć wątróbki. Posolić i posypać
pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Obrać mięso ze skórek, chrząstek i
usunąć kości. Rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Wrzucić na patelnię do wątróbek i
chwilę smażyć.
Zmiksować na gładko dodając
roztopione masło.
Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i
doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi.
Masę wyłożyć na folię spożywczą.
Poruszając folią uformować baton. Ściśle zawiązać końcówki.
Ułożyć w górnym garnku do gotowania
na parze. Gotować 20 minut.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Chłodne wsadzić do lodówki i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc) by
dobrze zastygł.
Odwinąć z folii - kroić w plastry-
podawać z piklami , sosem tatarskim.
* Mięsa po zmieleniu ( razem z
wątróbką ) powinno być ok. 1 - 1,5 szklanki.
3 komentarze:
Bardzo smakowite są takie delikatne "pasztety".
Fajny przepis.
Po zobaczeniu tego przepisu już nie mogłam się doczekać żeby ugotować zupę i aby zostało mi z niej mięsko ;) i było warto :) a do tego również mój odwieczny problem co zrobić z porosołowym mięskiem - rozwiązany :)
Prześlij komentarz