I jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu podam przepis od początku , ale z reguły jest tak , że wykorzystuję gotowe , zamrożone pulpety w wywarze dodając je do leczo , lub zamrożone gotowe leczo dodając do przygotowywanych pulpetów. A może być i tak , że i jedno i drugie jest z zapasu i tylko doprawione po połączeniu.
Czas : 1 godzina
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1/2 bułki ( dużej)
3 łyżki bułki tartej
3/4 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na leczo :
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule ( dałam 1 czerwoną i 1 białą )
2 średnie pomidory
1 łyżeczka płatków paprykowych
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru do smaku
szczypta pieprzu mielonego do smaku
maggi w płynie do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/3 szklanki usiekanej natki
pietruszki
Do garnka wlać wywar warzywny i zagotować go.
Zalać mlekiem pokruszoną bułkę.
Namokniętą
dobrze odcisnąć.
Wyrobić mięso , odciśniętą bułkę , bułkę tartą ,
jajko .
Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w mące .
Gotować na wrzącym wywarze 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar
zostawić * ).
W czasie kiedy pulpety się gotują
pokroić umytą paprykę i pomidory. Cebulę pozbawić wierzchnich osłonek i
usiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i zeszklić na nim cebule.
Dorzucić do cebuli papryki ,
pomidory, płatki paprykowe , szczyptę soli i pieprzu. Podlać 3/4 szklanki
wywaru z gotowania pulpetów i zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut.
Dołożyć do leczo koncentrat.
Zamieszać. Włożyć pulpety **.Dusić 10 minut. Doprawić do smaku.
* Resztę wywaru zamrozić i zużyć na
sos.
** Moim zdaniem ta porcja leczo
starczy na 4 osoby wystarczy więc włożyć po 2 sztuki pulpetów na osobę czyli 8
sztuk- a resztę ( 4 sztuki) zamrozić w wywarze na potem.
2 komentarze:
Mniam!
Takiego leczo jeszcze nie jadłam :) Chyba też opublikuję taki przepis! Dzięki wielkie :) W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/
Prześlij komentarz