Znowu wychodzi na to , że zostałam
zmuszona do pieczenia ciasta choć tego nie lubię. A to wszystko przez rabarbar.
Mieć go w domu i nie ugotować kompotu albo nie upiec placka z rabarbarem to wg
mojej Mamy zbrodnia . A , że ciasto jogurtowe nie jest specjalnie trudne to
dałam się ubłagać.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2,5 średniej laski rabarbaru
2,5 szklanki ( po 200 ml ) mąki
pszennej ( typ 500 )
1 jogurt ( 330 ml naturalny - gęsty )
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3 jajka ( duże )
1/2 laski wanilii
masło do posmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania blaszki
Umyć i osuszyć rabarbar. Odciąć
zdrewniałe końcówki , usunąć grubszą skórkę i pokroić rabarbar na kawałki.
Jajka zmieszać z cukrem i szczyptą soli .
Do jajek dodać olej i jogurt-
wymieszać.
Rozciąć laskę wanilii ( połowę ) i
zeskrobać miąższ ( to co zostanie
połamać i zasypać cukrem z słoiczku będzie naturalny cukier waniliowy) -
wrzucić do ciasta.
Etapami dodawać mąkę i delikatnie
wmieszać ją w ciasto.
Wysmarować blaszkę masłem i wysypać
bułką tartą.
Wlać ciasto.
Wrzucić na ciasto pokrojony rabarbar
lekko go naciskając by zagłębił się w cieście.
Rozgrzać piekarnik do 180 *C i piec
ciasto ok. 30 minut ( trzeba sprawdzić patyczkiem do ciasta ) - ja piekłam w
blaszce 20 x 30 cm .
Początkowo w ciastach z olejem
przeszkadzało mi , że są tak jakby miały zakalec ale potem przyzwyczaiłam się.
Tym którzy lubią słodkie ciasta podpowiadam , że można zwiększyć ilość cukru bo
rabarbar jest kwaśny.
1 komentarz:
ciasto jogurtowe jest bardzo smaczne rabarbarem musi świetnie smakować:)
Prześlij komentarz