niedziela, 11 maja 2014

Rabarbarowy kompot z nutką wanilii


Sezon na rabarbar w pełni . Za oknem co raz cieplej. Co prawda kompotów nie lubię, ale jak już rabarbar w domu jest to grzechem by było go nie wykorzystać.
Akurat się przydał przy chorobie.
Gotuję . Przecedzam. Piję letni bo przy choróbsku lepiej nie studzić.



Czas: 20 minut + chłodzenie

Składniki:

3 średnie pałki z rabarbaru
kawałeczek laski wanilii ( ok. 1/10)
kawałek skórki cytrynowej
kawałek skórki pomarańczowej
1/4 gwiazdki badianu ( anyżu gwiaździstego)
cukier do smaku ( mniej więcej 5 płaskich łyżek)
3 szklanki wody

Umyte pałki z rabarbaru obrać (  ładne -rumiane kawałki skórki zostawić ).


Pokroić w kawałki.


Odłożone skórki związać nitką i wrzucić razem z pokrojonym rabarbarem do garnka ( nadadzą kompotowi różowego koloru).
Dodać wanilię, skórki z cytryny i pomarańczy, anyż , cukier. Zalać wodą i gotować 15 minut.


Przecedzić ( jeżeli ktoś lubi kompot z kawałkami rabarbaru to usunąć tylko skórki, wanilię, anyż i skórki z rabarbaru).