Sezon na rabarbar w pełni . Za oknem
co raz cieplej. Co prawda kompotów nie lubię, ale jak już rabarbar w domu jest
to grzechem by było go nie wykorzystać.
Akurat się przydał przy chorobie.
Gotuję . Przecedzam. Piję letni bo
przy choróbsku lepiej nie studzić.
Czas: 20 minut + chłodzenie
Składniki:
3 średnie pałki z rabarbaru
kawałeczek laski wanilii ( ok. 1/10)
kawałek skórki cytrynowej
kawałek skórki pomarańczowej
1/4 gwiazdki badianu ( anyżu
gwiaździstego)
cukier do smaku ( mniej więcej 5
płaskich łyżek)
3 szklanki wody
Umyte pałki z rabarbaru obrać ( ładne -rumiane kawałki skórki zostawić ).
Pokroić w kawałki.
Odłożone skórki związać nitką i
wrzucić razem z pokrojonym rabarbarem do garnka ( nadadzą kompotowi różowego
koloru).
Dodać wanilię, skórki z cytryny i
pomarańczy, anyż , cukier. Zalać wodą i gotować 15 minut.
Przecedzić ( jeżeli ktoś lubi kompot
z kawałkami rabarbaru to usunąć tylko skórki, wanilię, anyż i skórki z
rabarbaru).
1 komentarz:
pycha:)
Prześlij komentarz