Zupy rybne to w mojej rodzinie
klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z
orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię
najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami.
A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na
zrobienie ulubionej rybnej zupy.
Czas: 45 minut
Składniki:
35-40 dag miętusa ( 1/3 średniej
wielkości )
włoszczyzna bez kapusty
1 duża cebula
2 grube gałązki kopru
1 jajko
3 łyżeczki mąki ( średnio czubate )
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
sól do smaku
maggi w płynie do smaku
3 łyżki usiekanego kopru
grubo mielony kolorowy pieprz do
smaku
4 szklanki wody ( odparuje do 3 )
Umyć miętusa i wyciąć filety
pozostawiając resztę na wywar.
Warzywa obrać i umyć. Z cebuli zdjąć
wierzchnią warstwę.
Opiec warzywa na suchej patelni jak
do rosołu ( 1/2 jednej marchewki nie opiekać ).
Ułożyć warzywa , obrane z filetów
rybnych kawałki ( kręgosłup, skórę ,
skrzela) i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) w garnku i zalać wodą.
Dodać łyżkę maggi i zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut.
Przecedzić wywar.
Obrać białe mięso rybne, odłożyć nie
opieczoną marchew - resztę wyrzucić.
Z jajka ,mąki i 2 łyżek wody
przygotować ciasto na kluseczki ( lekko posolone).
Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Wlać lane kluski na rosół -
zagotować.
Wsypać koperek.
Do rosołu włożyć podzielone na
kawałki filety z miętusa. Gotować na małym gazie 10 minut.
Doprawić do smaku grubo mielonym
kolorowym pieprzem, dołożyć małe kawałki gotowanej ryby obrane z kawałków na
których gotował się wywar , oraz pokrojoną w plasterki nie opieczoną marchewkę.
2 komentarze:
ciekawy pomysł na rosół:)
Pyszna zupa. Sam robię podobnie. Robię ją w dwóch wersjach z koperkiem i drugą ze świeżym tymiankiem, który przed posaniem z zupy wyjmuję.
Prześlij komentarz