niedziela, 21 września 2014

Jajecznica z duszoną cukinią

Niedzielny poranek to jajka. Od zawsze. Chyba wszyscy w rodzinie mają czasem dość tego mojego zamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat.


Czas:15 minut
Składniki:
2 jajka
kawałek cukinii (  ok. 5 cm z takiej o średniej grubości )
1 mały pomidor
3 łyżki wody
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Cukinię umyć i pokroić w plasterki a potem w paseczki ( tzw. julienne).
Na patelni rozpuścić masło.
Wrzucić cukinię i obsmażyć. Skropić wodą i dusić aż płyn odparuje a cukinia zmięknie.
Dołożyć pokrojonego drobno pomidora i chwilę smażyć.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu.
Cukinię posypać połową szczypiorku.
Wylać na patelnię jajka i na małym gazie delikatnie mieszając usmażyć jajecznicę.
Posypać pozostałym szczypiorkiem.

* Doskonale smakuje podana na grzankach z bagietki .

1 komentarz:

Foodmania pisze...

a jak ładnie podana :)