środa, 8 października 2014

Kotlety mielone w sosie ,, łapanym,,

,,Łapanym ,, tzn. z tego co złapię w lodówce. Przekonałam się, że można przygotować smaczny sos używając składników które zawsze mam w domu, a potem udusić w nim zwykłe kotlety mielone.




Czas : 30 minut

Składniki :

Kotlety:

12,5 dag mięsa mielonego ( wieprzowo -indycze )
1 jajko
1 mała cebula
1/2 średniej bułki
bułka tarta
mielony pieprz do smaku
maggi w płynie do smaku
sól do smaku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
olej z pestek winogron do smażenia

Sos:

3 plasterki surowej-wędzonej polędwicy
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 korniszon
1/2 szklanki pokruszonych grzybów suszonych
2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki konserwowej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
3 owoce jałowca
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
2 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
2 szklanki bulionu  ( warzywny lub drobiowy)
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka mąki

Kotlety :

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie .
Obrać i pokroić  drobno 1  cebulę. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .
Mielone, jajko , usmażoną cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę ,natkę pietruszki  i 2 łyżki bułki tartej wyrobić  dokładnie.
Doprawić  do smaku maggi , solą i pieprzem .
Podzielić na 4-6 małych kotletów i panierować je w bułce tartej .
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . Zdjąć z patelni.

Sos:

Namoczyć w bulionie suszone grzyby i następnie gotować na małym gazie 15 minut pod przykryciem.
Pokroić w cienkie ,,piórka" cebulę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoto cebulę.
Dodać pokrojoną w drobno  polędwicę i smażyć aż do jej zrumienienia.
Dorzucić pokrojonego w kosteczkę korniszona, paprykę marynowaną, przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty , musztardę).
Wlać bulion w którym gotowały się grzyby wraz z grzybami.
Wsypać mieloną paprykę , szczyptę cukru i szczyptę mielonego pieprzu.
Gotować pod przykryciem kolejne 15 minut na bardzo małym gazie.
Mąkę wsypać na suchą mała patelnię i zrumienić mieszając drewnianą łyżką. Rozprowadzić sosem i wlać do niego.
Dodać śmietankę. Wymieszać. Doprawić sos do smaku.

Włożyć w sos kotlety i ogrzewać pod przykryciem kilka minut.

1 komentarz:

Ciążowe Zachcianki pisze...

Uwielbiam kotlety mielone. A ten sosik? Poezja:)