Mięsa pieczone w rękawie
foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki wody
Z oleju i przypraw zrobić pastę
i natrzeć nią boczek . Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24
godziny . Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 *
C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw
i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Piekę zawsze większy kawałek.
Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ) , resztę zostawiam na zimno
do chleba , albo do zrobienia bigosu ( kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną
.
Nie odcinam skórki przed
pieczeniem bo mam potem lepszy sos . Zawsze można odkroić ją potem ( jest
mięciutka i prawie sie rozpada ).
3 komentarze:
wygląda apetycznie..
O wreszcie i Babcia Gramolka w blogerskiej sieci :) Strasznie się cieszę.
A no jestem - witam
Prześlij komentarz