czwartek, 21 lipca 2011

Boczek pieczony - najprostszy


Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg boczku ze skórką - chudego ( bez żeberek )
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki wody


Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek . Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę  i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ) , resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu ( kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną .

Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos . Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie sie rozpada ).

3 komentarze:

vena7 pisze...

wygląda apetycznie..

kabamaiga pisze...

O wreszcie i Babcia Gramolka w blogerskiej sieci :) Strasznie się cieszę.

Unknown pisze...

A no jestem - witam