środa, 8 sierpnia 2012

Kapusta kiszona -pikantna surówka



Chyba najpopularniejsze warzywo w naszym kraju . Jemy ją duszoną , kiszoną , gotowaną . Samodzielnie i z dodatkami. Jako danie główne i jako jarzynkę czy surówkę . Podstawowa wersja takiej surówki to kiszona z dodatkiem cebulki i oleju .A potem zaczyna się ,, dosmaczanie " wg upodobania . Ta jest mega witaminowa ( C + C+ C i jeszcze raz witamina C ).



Czas : 5 minut

Składniki :
20 dag kiszonej kapusty
½ cebuli białej - czosnkowej
1/2 papryki czerwonej
1/2 średniej marchewki
1/3 średniej wielkości ogórka
2 łyżki pokrojonego jędrnego szczypioru
1/2 łyżeczki utartego imbiru
1 łyżeczka miodu
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego do smaku
3 łyżki oliwy
1 łyżka  wody

Kapustę spróbować czy nie jest za kwaśna i nie trzeba jej przepłukać( jeśli tak- zrobić to i odcisnąć kapustę z nadmiaru soku ) . Kapustę pokroić na kawałki - z reguły kiszona jest w długich pasmach a do tej surówki bardziej komponuje się jak jest drobniejsza .
Marchew i ogórek  utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) , paprykę pokroić w bardzo drobno, cebulę i szczypior  również.
Włożyć do miseczki miód ,  pieprz i utarty na miałko imbir- wlać olej i wodę- utrzeć dresing.
Wymieszać wszystkie składniki tj. kapustę, paprykę, cebulę, ogórek, marchew, szczypior i dresing . Pozostawić surówkę na 10 minut w lodówce by smaki się pomieszały. 

Dziś dzień odpoczynku po wczorajszych atrakcjach ( miałam masę pracy , a w trakcie  miłych gości ) . W zwiazku z tym obiad częściowo z zapasów - miałam zamrożone ,, Zraziki z szynki z papryką " - dogotowałam ziemniaki ( przy okazji będzie sałatka na wieczór ) i zrobiłam tą surówkę . Obiadek w parę minut . 

1 komentarz:

GastroMonia pisze...

napewno pyszna, ja robię podobna zazwyczaj do ryby smażonej