Chyba
wyspecjalizuję się w robieniu posiłków w 30 minut . Nie , żebym przeciw takim
coś miała ale chyba lubię celebrowanie przygotowań różnych dań i denerwuje mnie
, ze z braku czasu wyszukuję co bym tu mogła zrobić gdy brak mi czasu ( a brak
mi go ostatnio notorycznie ).
Czas
: 30 minut
Składniki:
1
duża pojedyncza pierś z kurczaka
1/3
zielonej części pora
kawałek
zielonych liści selera
1
ogórek ( długi)
1/3 małego zielonego kalafiora *
10
dag ryżu
1/6
czerwonej papryki
1/6
żółtej papryki
pieprz
ziołowy
szczypta
soli
1
litr wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
2
łyżki masła
garść
roszponki
sok
z cytryny
2
łyżki oleju z pestek winogron
Natrzeć
mięso pieprzem i solą ( ja przecięłam pierś bo była dość gruba i rozłożyłam ,
ale można od razu zrobić 2 porcje )
W
dolny garnek do gotowania na parze wlać wywar warzywny i wrzucić w niego
torebkę ryżu.
Postawić
na nim górny garnek .
Oczyścić
warzywa ( umyć ) . Kalafior podzielić na różyczki , ogórek pokroić na cienkie
długie plastry ( ze skórą ) , papryki w paski , por w kilku centymetrowe
kawałki.
Ułożyć
w górnym garnku warstwę warzyw - na nich mięso -
a na wierzch resztę warzyw.
Przykryć
i gotować 30 minut.
Przygotować
dresing do roszponki z oleju , soku z cytryny .
Wyłowić
ryż - wymieszać z masłem.
Układać
na talerzu roszponkę - skropić ją dresingiem .
Obok podawać ryż , warzywa i
pierś z kurczaka .
* użyłam zielonego bo akurat taki dziś był w sklepie , ale może być biały
* *
Na wywarze z gotowania ryżu ( dolny garnek ) do którego spływały soki z warzyw
i mięsa - zrobić zupę .
***To
jest porcja dla 2 osób
****
liście selera i por stanowią ,, wyściółkę " garnka i układam je na dnie
pod warstwą warzyw i mięsa . Nadają aromatu ale na talerz ich nie podaję
2 komentarze:
przepysznie wygląda to danie a ja liście selera i pora zeżarłabym w pierwszej kolejności same ..bardzo je lubię..no a co do reszty to niestety nie mam takiego gara ale bez też mogę popróbować top zrobić..Pozdrawiam Serdecznie!!Krystyna
Jalubię gotowany por ale te białe części . W gotowaniu na parze uzywam zielone końcówki czasem nawet przywiędłe do wyłozenia dna garnka . A liście selera daje dla aromatu. Prawdę mówiąc nie próbowałam ich jeść trochę ,, wymamłanie " wygladają po ugotowaniu :) ale za to wszystko fantastycznie pachnie.
Tak samo można robić w parowarze ale garnek wygodniejszy bo jest elementem kompletu garów i stawiam go na normalny swój garnek w którym gotuję ( parowar ,, kisi " sie w szafce i trzeba by wyciagać )
Prześlij komentarz