Sosy do gotowanego kurczaka ( takiego
z rosołowego wywaru)- to wyzwanie
kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę -
cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję
wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru
potem mam.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
Mięso z wywaru:
1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera wielkości pietruszki
por
gałązka lubczyku ogrodowego
2 goździki
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu czarnego
1 kapelusz suszonego grzybka
1/4 łyżeczki soli
maggi w płynie
1 litr wody
Na sos:
1/2 żółtej papryki
1 duży pomidor
1 duża cebula( dałam pół czerwonej ,
pół białej )
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanych ,, igiełek,,
świeżego rozmarynu
2 łyżki usiekanego tymianku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru brązowego ( dałam
kokosowy)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
4 łyżki oleju
0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka
szczypta soli
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki
kokosowej)
Umyć i pokroić na kawałki kurczaka.
Ułożyć w garnku.
Warzywa obrać, umyć i osuszyć.
Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną
karmelizacji.
Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście
lubczyku, sól i wodę.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć
gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny.
Wyjąć mięso i warzywa - bulion
przecedzić i doprawić.*
Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i
marchew)**
Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły.
Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut.
Podawać z ryżem lub makaronem
posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry).
*Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę
( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce )
2 komentarze:
bardzo lubię pikantne kurczaki:)
Z gotowanego udka robię paszteciki,krokiety i pierogi- raczej nie podaję go na obiad, ale ten przepis wypróbuję bo wygląda bardzo smakowicie.
Prześlij komentarz