Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny.
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1
duża ćwiartka z kurczaka
włoszczyzna
bez kapusty ( duża )
1,5
cebuli
1
pomidor
1
suszony grzybek
2
goździki
2
liście laurowe
2
ziela angielskie
8
ziaren czarnego pieprzu
5
szklanek wody
sól
1 mała
gałązka lubczyku ( może być suszony)
2
liście selera ( spore od włoszczyzny)
maggi
w płynie
1
jajko
1/4
szklanki mąki
natka
pietruszki do dekoracji
Obrać
i umyć włoszczyznę. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę - resztę łusek zostawić.
Warzywa
i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni. W trakcie opiekania dochodzi do
karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w warzywach.
Do
garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części
mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować.
Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej
pokrywce 1,5 godziny.
Wyłowić
mięso i warzywa. Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3
szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).Doprawić maggi.
Pomidora
( 1 duży lub 2 mniejsze ) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na
ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do rosołu.
Zagotować.
Wymieszać
ciasto na lane kluski z jajka , mąki, szczypty soli i łyżki wody .
Wlewać cienką strumyczkiem na wrzący
rosół . Mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .
Podawać
posypany natką pietruszki.
*
Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z
pomidorem.
** Z
mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi,
krokiety) lub galaretkę
***
Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)
4 komentarze:
uwielbiam lane kluski:)
zapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com
Ja też uwielbiam lane kluseczki w rosole.Obecnie trochę zapomniane,ale są to smaki mojej młodości.Tak gotowała moja mama.
pyszny pomysł lubię rosół z lanymi kluskami:D
Uwielbiam lane kluski
Prześlij komentarz