środa, 26 marca 2014

Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)


Najpierw nazywało się to ,, paluszki w brzuszku,, ( tak mówił o takim kurczaku mój syn jak był mały). Potem jego żona ( jak juz dorósł i się ożenił ) prosiła o ,, farsz otoczony kurczakiem,,  twierdząc , że kurczaka to Ona sama sobie może upiec - a cały cymes jest w farszu. I pewnie coś w tym jest bo jakoś tak dziwnie się składa , że wszyscy wyjadają najpierw farsz .

Rzadko piekę teraz kurczaki w całości chyba , że na specjalne zamówienie ( podobno warto na niego przylecieć z Anglii ).

Uważajcie przy pieczeniu bo jeśli kurczak jest duży ma tendencję do nadmiernego przyrumieniania sie od góry .Podlewałam jak trzeba , a i tak ,,przypiekło,, mu się z wierzchu ( co nieudolnie usiłowałam przykryć ziółkami ). Ale nie szkodzi- i tak jest pyszny.




Czas: 1,5 godzina + marynowanie


Składniki :


1 kurczak ( ok. 1,5 kg )

15 dag wątróbki drobiowej

15 dag pieczarek

2 średnie  cebule

1 jajko

olej ( z pestek winogron, ryżowy lub słonecznikowy)

1/2 kostki  masła ( 10 dag)

1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki soli ziołowej

sól do smaku

 pieprz mielony do smaku

1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

2 łyżki usiekanego drobno świeżego tymianku

1 łyżeczka przyprawy typu Ziarenka smaku lub Vegeta lub inna podobna przyprawa

maggi do smaku

1/2 paczki paluszków solonych cienkich


Umyć  kurczaka osuszyć. Przygotować do pieczenia ( odciąć szyję ,górne części skrzydeł , usunąć tłuszcz przy kuprze i kuper), jeśli się da to delikatnie wyłamać kości kręgosłupa od wewnątrz.



Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, miodu, soku z cytryny, soli ziołowej, pieprzu kolorowego, przyprawy warzywnej ( np. vegeta), odrobiny maggi.



Natrzeć dokładnie kurczaka na zewnątrz i w środku.

Ułożyć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki.



Obrać , pokroić w piórka cebule i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .

Pokrojone w plasterki ( oczyszczone) pieczarki dołożyć do cebuli i dalej smażyć.  

Wątróbkę  umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych ( nie będzie ,,strzelać ,, w trakcie smażenia ). Dołożyć na patelnię  i usmażyć.



Zmiksować w malakserze  pokruszone paluszki . Dodać do miksowania  wątróbkę z pieczarkami , cebulą i jajko.Farsz nie musi być bardzo dokładnie zmielony- starczy by były w nim drobne kawałki składników.


Usiekać zioła ( pietruszkę i tymianek).



Wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić do smaku solą, maggi, pieprzem.





Napełnić ku rczaka farszem ( powinien wejść cały farsz).
Masłem wysmarować szkło żaroodporne. Resztę masła pokroić w małe kawałki i upchać bezpośrednio pod skórę kurczaka.



Kurczaka spiąć wykałaczkami lub szpilkami do pieczenia mięs. Nóżki związać nicią do mięs.

Posmarować kurczaka przed ułożeniem w szkle żaroodpornym dodatkową warstwą oleju.



Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 45 minut od nagrzania się piekarnika. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec jeszcze ok. 45 minut zależnie od wagi kurczaka.

Dobrze by było w trakcie pieczenia zerknąć do kurczaka ( ostrożnie by się nie poparzyć i skropić wrzącą wodą ).

Upieczonego wyjąć. Odłożyć na parę minut.



Pokroić tak by przy każdym kawałku mięsa był farsz .

Żeby nie było za ,,łatwo" to z racji tego , że jak to zwykle bywa przy dzieciach każdy lubi co innego to na rodzinnym obiadku były prócz faszerowanego  kurczaka - sznycle , surówka z rzodkiewek z jabłkiem, ryż  i szczyt sztuki kulinarnej :) czyli obrane i pokrojone w ćwiartki świeże ogórki i pomidorki koktajlowe krojone  ( bez soli ,bez niczego ) i marchew jak dla królika czyli tylko obrana -- wnuk tak jada  ( samo mięso z ogórkiem bez ziemniaków czy ryżu - ostatecznie może być bułka ) .

Potem dosłodzili się jabłecznikiem, paluszkami, ciasteczkami, czekoladą, coca-colą , Kubusiem .....uffff - dla nas kawa :) i zmywanie :)

1 komentarz:

Unknown pisze...

wygląda świetnie:) na pewno jest bardzo smaczny:)