niedziela, 23 marca 2014

Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie


Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw.

Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą.




Czas: 1,5 godziny


Składniki:


4 duże skrzydełka z kurczaka

2 marchewki

1/2 pietruszki

kawałek selera

1/3 zielonej części pora

1 cebula

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

6-8 ziaren czarnego pieprzu

1 suszony grzybek

2 łyżeczki ziaren kminku

maggi do smaku

sól do smaku

pieprz kolorowy  grubo mielony do smaku

4 szklanki wody

3 średnie ziemniaki

1/2 szklanki cieciorki konserwowej ( odsączonej z zalewy)

2 łyżki usiekanego świeżego kopru


Umyć , obrać , przekroić na kawałki  warzywa. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę łupinek.

Na suchej patelni opiec warzywa. 

Opłukać skrzydełka.

Ułożyć w garnku skrzydełka , opieczone warzywa , przyprawy i grzybek. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę maggi, lekko posolić i gotować ok. godziny na małym gazie.

Wyjąć warzywa i skrzydełka

Przecedzić wywar.

Obrać i umyć ziemniaki i pokroić w kostkę.

Wrzucić do wywaru ziemniaki i kminek - gotować je 20 minut.  ( płyn powinien na końcu odparować do 3 szklanek).

Dołożyć cieciorkę- zagotować .Doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Podawać posypaną koperkiem.



**Z obranego od kości mięsa z 2 skrzydełek zrobić pierożki.



2 komentarze:

Unknown pisze...

lubię takie dania:)

Unknown pisze...

Tak jak byśmy się zmówili.U Ciebie cieciorka i u mnie cieciorka.Kiedyś gotowałem dużo zup z cieciorką.