Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi
do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa
na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam
skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go
,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw.
Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na
bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
4 duże skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/3 zielonej części pora
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 suszony grzybek
2 łyżeczki ziaren kminku
maggi do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
4 szklanki wody
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki cieciorki konserwowej (
odsączonej z zalewy)
2 łyżki usiekanego świeżego kopru
Umyć , obrać , przekroić na kawałki warzywa. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę
łupinek.
Na suchej patelni opiec warzywa.
Opłukać skrzydełka.
Ułożyć w garnku skrzydełka ,
opieczone warzywa , przyprawy i grzybek. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę maggi, lekko
posolić i gotować ok. godziny na małym gazie.
Wyjąć warzywa i skrzydełka
Przecedzić wywar.
Obrać i umyć ziemniaki i pokroić w kostkę.
Wrzucić do wywaru ziemniaki i kminek
- gotować je 20 minut. ( płyn powinien
na końcu odparować do 3 szklanek).
Dołożyć cieciorkę- zagotować
.Doprawić do smaku pieprzem i maggi.
Podawać posypaną koperkiem.
**Z obranego od kości mięsa z 2
skrzydełek zrobić pierożki.
2 komentarze:
lubię takie dania:)
Tak jak byśmy się zmówili.U Ciebie cieciorka i u mnie cieciorka.Kiedyś gotowałem dużo zup z cieciorką.
Prześlij komentarz