niedziela, 28 września 2014

Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy

Z reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu.


Czas: 1 godzina

Składniki:

25 dag mielonego mięsa
10 dag suchego ryżu
2 średnie cebule
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
2,5 szklanki bulionu
garść suszonych grzybów
olej ( z pestek winogron )
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 płaskie łyżki mąki
bułka tarta do panierowania

Grzyby namoczyć w ciepłej bulionie ( 1 szklanka) a potem ugotować do miękkości.
Wyłowić grzyby i drobno pokroić ( wywar zachować).
Cebule usiekać drobno i zeszklić w garnku na oleju.
Wsypać ryż i smażyć mieszając aż pokryje się tłuszczem.
Zalać bulionem ( 1,5 szklanki)  i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn.
Wymieszać ostudzony ryż z mięsem mielonym. Doprawić do smaku maggi ,solą i pieprzem.
Uformować kotleciki  ( powinno wyjść 10-12 sztuk ) i obtoczyć  w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .
W garnuszku rozpuścić masło z 2 łyżkami oleju. Wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Wrzucić usiekane grzyby. Doprawić do smaku.
Podawać po kilka kotlecików ( 3-4 ) na porcję z sosem.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

kotleciki pyszne ,ja zamiast smażyć ugotowałam na parze zniknęły w ekspresowym tempie

Alicja Nowacka pisze...

Ależ wspaniale wyglądają wszystkie Pani przepisy.