Z reguły robię je przy okazji
przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy
zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś
sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu.
Czas: 1 godzina
Składniki:
25 dag mielonego mięsa
10 dag suchego ryżu
2 średnie cebule
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
2,5 szklanki bulionu
garść suszonych grzybów
olej ( z pestek winogron )
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 płaskie łyżki mąki
bułka tarta do panierowania
Grzyby namoczyć w ciepłej bulionie (
1 szklanka) a potem ugotować do miękkości.
Wyłowić grzyby i drobno pokroić (
wywar zachować).
Cebule usiekać drobno i zeszklić w
garnku na oleju.
Wsypać ryż i smażyć mieszając aż
pokryje się tłuszczem.
Zalać bulionem ( 1,5 szklanki) i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż
wchłonie płyn.
Wymieszać ostudzony ryż z mięsem
mielonym. Doprawić do smaku maggi ,solą i pieprzem.
Uformować kotleciki ( powinno wyjść 10-12 sztuk ) i obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym
oleju .
W garnuszku rozpuścić masło z 2
łyżkami oleju. Wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić wywarem z
gotowania grzybów i śmietanką. Wrzucić usiekane grzyby. Doprawić do smaku.
Podawać po kilka kotlecików ( 3-4 )
na porcję z sosem.
2 komentarze:
kotleciki pyszne ,ja zamiast smażyć ugotowałam na parze zniknęły w ekspresowym tempie
Ależ wspaniale wyglądają wszystkie Pani przepisy.
Prześlij komentarz