Czas : 1-2 godziny:
Składniki:
Składniki:
3 średnie pałki rabarbaru
1 jabłko
1 jabłko
2 duże cebule
2/3 szklanki rodzynek sułtanek
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
3 łyżki miodu
2 goździki
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek winogron
Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie
plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę
.Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je
zakryła ).
Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i
ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować.
Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko
i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę ( dusić na raty - ważne by chetney sie dobrze rozgotował i odparował ) .
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić
.Pasteryzować 15 minut .
*
podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
** chutney podaje sie dobrze schłodzony
***
jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może
dodać jeszcze odrobinę cukru - jeśli
kwaśne -mniej miodu