Zauważyłam , że potrawy
przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu .
Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym)
w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę
kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a
akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna . Bardzo ułatwia mi to zrobienie
jakiegoś dania w kilka minut.
środa, 30 kwietnia 2014
wtorek, 29 kwietnia 2014
Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem
Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn.
miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie
czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z
miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i
koniecznie mocno schłodzić .
Czas: 5 minut + chłodzenie
Składniki:
plaster arbuza ( po odcięciu skóry
ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wody mineralnej
gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta sumaku
Z plastra arbuza odkroić skórę.
Z miąższu usunąć pestki i pokroić go
na kawałki.
Ze skórki arbuza można powycinać
ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany
koktajl.
Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z
cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną.
Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza
. Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i
zmiksować wszystko.
Przelać do szklaneczek - udekorować .
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Lubię eksperymentować z różnymi
wersjami popularnych dań. Gołąbki to klasyka. Ale co będzie jeśli zrobimy je
nietypowo ( chodzi o kompozycję składników) i podamy w nietypowy sposób ?
Pysznie będzie .
Przy rozbieraniu piersi z gęsi
okazało się , że zostało mi kawałek chudego mięsa z gęsiej piersi. Mogłam go
wrzucić do gęsiego rosołu ale pomyślałam , że mogę spróbować użyć gęsiego mięsa
do zrobienia gołąbków.
Proponuję gołąbki robić następnego dnia po
ugotowaniu rosołu lub później jeśli mięso na gołąbki i porcję rosołu zamrozimy.
niedziela, 27 kwietnia 2014
Rosół z gęsi z kołdunami
Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska
jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i
podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób by się
nie udało ale na małe 2 porcje akurat starczy.
Rosół
jest bardzo smaczny. Jeśli komuś przeszkadza ,, tłustość " to można po
ugotowaniu schłodzić go i wstawić na trochę do zamrażalnika , a potem zdjąć
zastygły tłuszcz .
Arbuzowe kostki z czarnym kawiorem-starter
Czemu połączyłam arbuz z kawiorem ?
Bo ładnie wygląda ? A tak poważnie to przypadek, a w zasadzie podglądania zdjęć
kulinarnych . Z tego co udało mi się zrozumieć gdzieś - ktoś podawał podobne
kostki ( tyle , że z octem balsamicznym) jako część zestawu przystawek.
Spodobał mi się wygląd i jak tylko w domu pojawił się arbuz natychmiast
spróbowałam. Tyle , że octu balsamicznego nie miałam. Za to był kawior.
Moim zdaniem ciekawy starter. Ważne
by arbuz był zimny.
sobota, 26 kwietnia 2014
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy
wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie
piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu odłożyłam kościec z
przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad (
będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym), a połówkę
przerobiłam na coś w rodzaju gęsiego bigosu.
piątek, 25 kwietnia 2014
Nototenia w pieprzu syczuańskim
Cytrusowy
aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami
do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny
lub grejpfruta . Wybrałam tego drugiego bo chciałam użyć jako przyprawy
pieprzu syczuańskiego a to by było trochę za dużo cytrynowych smaków.
czwartek, 24 kwietnia 2014
Rumiane ,, ślimaczki ,,
Kiedyś zrobiło mi się za dużo
krokietów z mięsem ( a może było w nich więcej farszu, a może byłyśmy mniej
głodne)- w każdym razie zostały mi po obiedzie 3 sztuki. Ni to porcja dla
jednej osoby ni dla dwóch. Zostawiłam, żeby ostygły z postanowieniem , że potem
zamrożę i będą do wykorzystania jak kiedyś ktoś wpadnie na obiad.
I tak sobie ,, stygły" do
wieczora po za lodówką. I w końcu zostały zjedzone na kolację bo były pod ręką
a mnie się nie chciało wymyślać nic innego.
Żeby podgrzały się szybko
pokroiłam je w cienkie plasterki i obsmażyłam na rumiano na klarowanym maśle-
smakowały fantastycznie.
Pomyślałam, że są tak
dekoracyjne i smaczne , że warto ten pomysł wykorzystać albo na obiad albo jako
ciepłą przystawkę . Jedno jest niezbędne - krokiety muszą być zrobione
odpowiednio wcześniej by farsz zastygł porządnie w naleśnikach.
wtorek, 22 kwietnia 2014
Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Wielkanoc to powód do eksperymentów z
białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze
musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja
Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku,
piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą
do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się
smakowo z opiekaną białą kiełbasą.
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną
Od zawsze w mojej Rodzinie podawano
na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając
trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na
informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w
tym roku też taką zrobić .
Ponieważ piekłam w tym roku na
Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia
białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta.
Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników .
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę
zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski
robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła,
korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z
marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych.
Dziś następna wersja z papryką konserwową.
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Wielkanocne jajeczka na kolorowo
Jakoś zawsze mi się tak składa , że
przygotowując potrawy na Wielkanocny stół mam nadplanowe jajka , a w zasadzie
albo ich same białka albo żółtka. I nie
chodzi mi o surowe jajka bo z tym nie ma problemu - ostatecznie można zamrozić
, ale ugotowane na twardo. A to mi pokruszy się jako które przygotowuję do
barszczu , a to nie tak ukroi te które chce podać w majonezie. W tym roku
powodem ,,bałaganu,, w żółtkach i białkach był ,,Pikantny mazurek,,. Robiłam go
pierwszy raz i zupełnie nie umiałam przewidzieć ile jajek na twardo będzie mi
potrzeba. Część została ( w większości białka) więc zagospodarowałam jedną z
wersji świątecznych jajek w majonezie (
no może z tym majonezem to przesada tu go za dużo nie ma).
Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we
wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś
przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg .
Burza mózgu co mam z nią zrobić
trwała chyba 3 dni. W końcu wymyśliłam, że kościec z przyległościami i
tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do
tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) -
przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku
łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte
klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu na
patelni upiekę na rumiano w Garnku Rzymskim ( oczywiście część z tego i tak
zamrożę i wykorzystam potem doprawiając za każdym razem inaczej).
Gęsio-kurczakowa galaretka
Galaretki mięsne robię bardzo często.
Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była
mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy
okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze
kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym.
niedziela, 20 kwietnia 2014
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie
znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku
będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę ,
ale za to nie tradycyjne.
I takimi są te ruloniki. Zawsze
smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem.
Mało pracy - smak idealny- wygląd
super.
Nietypowy mazurek wg Buni
Tym którzy nie wiedzą - ja z reguły
nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie
dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu
albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może
jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) ,
ale jego smak nie będzie na słodki.
piątek, 18 kwietnia 2014
I znów Wielkanoc
Moi Drodzy !!
Nawet nie zauważyłam , że już Święta. Jutro ostatnie potrawy do przygotowania , potem ,, złapać,, trochę oddechu i już można świętować.
Jak co roku na Święta nic nie wstawiam - bo to czas dla bliskich a nie na pokazywanie co się właśnie postawiło na stół.
Przepisy spisane. Zdjęcia obiecuję zrobić tak by nie przeszkadzać sobie i innym . Wstawię wszystko po Świętach.
Życzę wszystkim dużo radości, spokoju, odpoczynku w rodzinnym gronie, zdrowia , szczęścia , smacznego jajka , mokrego Dyngusa - naj naj naj . I do spotkania po Świętach.
Nawet nie zauważyłam , że już Święta. Jutro ostatnie potrawy do przygotowania , potem ,, złapać,, trochę oddechu i już można świętować.
Jak co roku na Święta nic nie wstawiam - bo to czas dla bliskich a nie na pokazywanie co się właśnie postawiło na stół.
Przepisy spisane. Zdjęcia obiecuję zrobić tak by nie przeszkadzać sobie i innym . Wstawię wszystko po Świętach.
Życzę wszystkim dużo radości, spokoju, odpoczynku w rodzinnym gronie, zdrowia , szczęścia , smacznego jajka , mokrego Dyngusa - naj naj naj . I do spotkania po Świętach.
Stek z rekina z japońską nutą
Co prawda stek z rekina i to w
dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego
postu , ale świat się globalizuje , a w końcu rekin też ryba. Potrawa jest jak
najbardziej postna. A jakich przypraw dodamy to już chyba nie ma znaczenia . W
każdym razie w tym ,,szale,, przygotowań do Świąt ( którym podobno nie uległam)
takie podejście do rybki zupełnie mi odpowiada.
czwartek, 17 kwietnia 2014
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni
Nie mam pojęcia czemu większość moich
znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już
od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka)
cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje.
Ale przecież robi się też wytrawny
sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie
cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych
ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw.
środa, 16 kwietnia 2014
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa konserwowa stoi
zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i
przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu). Kupuję puszki
żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na
jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub
wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie , że nie jest to to samo co świeża
fasolka - ale tą kupuję w sezonie.
wtorek, 15 kwietnia 2014
Pancake with lemon
Chyba do końca życia człowiek się
uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na
słono. Z serem i z owocami . Ale na taki sposób nie wpadłam i nawet nigdy nie
widziałam by ktoś tak jadł. Dopiero córka powiedziała mi , że w ten sposób
jedzą naleśniki Anglicy.
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Pulpety w sosie cytrynowym
Zawsze tak robię, że przygotowuję
większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem
dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i
surówkami lub jarzynkami.
Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko
dla 4 sztuk czyli porcji dla 2 osób.
niedziela, 13 kwietnia 2014
Pomidorowy krupnik ( z pęczaku)
Dawno już miałam ochotę na
wypróbowanie pomysłu na zaprawienie krupniku koncentratem - albo ugotowanie
zupy pomidorowej z kaszą pęczak zamiast ryżu czy makaronu. Podoba mi się taka
zupa bo jest syta , szybka i mogę ,, wyliczyć ,, dokładnie 2 porcje gotując (co jest u mnie
bardzo ważne bo nie lubię jak mi zostają resztki).I co śmieszne to z 2
skrzydełek kurczaka mam zupę i z
ugotowanych skrzydełek i warzyw - farsz do krokietów.
sobota, 12 kwietnia 2014
Krokiety wg Mamy Martyny
Mam totalną amnezję.
Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część
ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie
obtaczać w bułce tartej. Podobno
panierka trzyma się lepiej.
Prawda - trzyma się
lepiej.
Tyle że kompletnie
nie pamiętam od kogo ten pomysł dostałam. Z góry przepraszam za zapominalstwo.
Pomysł doskonały-
polecam.
piątek, 11 kwietnia 2014
Shark steak na pomarańczowo
Czyli po prostu steki z rekina (
żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru
i pieprzu.
Mięso z rekina (bez ości)- doskonale
sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub
do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu
kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do
super wykwintnych.
U mnie sezon na rekina zaczynam
najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej.
czwartek, 10 kwietnia 2014
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Notorycznie podaję mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym.
I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno
spisanego przepisu na ten super smaczny i jednocześnie super prosty sos nie
mam. No to w ramach ,, wiosennych ,,porządków - proszę bardzo jest.
środa, 9 kwietnia 2014
Pierożki z sosem grzybowym
Po
ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie ,
albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle
czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi
zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i
warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na
pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp.
Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego
rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie
grzybowym.
wtorek, 8 kwietnia 2014
Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Robiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną ,, .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu
pomyślałam o tym , że mogę spróbować wykorzystać ją w nietypowy sposób - jako
bazę na kapuśniaczek. Miałam rację - pomysł był dobry.
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Lekka modyfikacja klasycznego
przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem
powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo
dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by
dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś
przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się po rozpuszczeniu , a ja
nie patrząc na to wsypałam usiekaną kapustę. Nie byłam pewna co z tego wyjdzie
.Co Wam będę mówić -kapustka jest pycha.
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Ryba na pewno nie po grecku
Przepis z historią - i już go w różnych miejscach wstawiałam .
Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich była na imprezie u kogoś i jadła ciekawie przygotowaną rybę.
Oczywiście przepisu nie podała bo go nie znała - wspomniała tylko o niektórych składnikach.
Tak mnie to zaintrygowało , ze wypróbowałam eksperymentując ze składnikami. Wyszło. Ryba jest pyszna. Wczoraj przepis jeszcze trochę poprawiłam - myślę , że tak już zostanie.
Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich była na imprezie u kogoś i jadła ciekawie przygotowaną rybę.
Oczywiście przepisu nie podała bo go nie znała - wspomniała tylko o niektórych składnikach.
Tak mnie to zaintrygowało , ze wypróbowałam eksperymentując ze składnikami. Wyszło. Ryba jest pyszna. Wczoraj przepis jeszcze trochę poprawiłam - myślę , że tak już zostanie.
niedziela, 6 kwietnia 2014
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Pomysł z jakiegoś programu
kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w
kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie
chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać
wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko).
sobota, 5 kwietnia 2014
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
I znów potrawa z cyklu oczywistych .
Gotuję od zawsze i do głowy mi nie przyszło , że jak już moim dzieciakom
podałam przepis na klopsiki w sosie koperkowym to zmiana sosu jest problemem.
Ale okazuje sie , że czasem trzeba ,, łopatologicznie,, . Sos to w końcu sprawa
podstawowa :). Na wszelki wypadek podam przepis i na pulpety w sosie chrzanowym
i osobno na kilka wersji sosu chrzanowego.
Trochę ,,udoskonalona,, wersja bo
spodobał mi sie pomysł na szwedzki sposób
podawania klopsików w sosie chrzanowym ( można ten element pominąć )
piątek, 4 kwietnia 2014
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Wpadł mi ostatnio w ręce olej
kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć
w lodówce by robiąc potrawy kuchni
tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla
tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany .
czwartek, 3 kwietnia 2014
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Nowa
wersja przepisu na ,, pufki ziemniaczane" czyli trochę inne grube frytki z
ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam
zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z
pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił
mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny.
Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem.
środa, 2 kwietnia 2014
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Powodów dla których gotuje się jakąś
potrawę ( albo jej wariant) jest wiele. Chęć na coś, dieta. ,,porządki w lodówce,,, itd. Nie mam
pojęcia który z tych powodów był decydujący w tym , że zaczęłam gotować
dzisiejszą jarzynówkę. Na pewno po wczorajszych plackach ziemniaczanych przyda
się coś lżejszego. Na pewno lodówce przyda się przedświąteczne odnowienie
zapasów .Połączywszy jedno z drugim wyszła smaczna zupka z pierożkami.
wtorek, 1 kwietnia 2014
Zrobiłam sobie prezent
Jako , że Moderatorki ( na Gotujmy.pl )nie mogą startować w konkursach ( na tej stronie ) - bywa , że skręca mnie z zazdrości jak patrzę na to co jest do wygrania .
Tym razem nie wytrzymałam . Konkurs w którym do wygrania jest między innymi Urządzenie do gotowania jajek jeszcze się nie skończył , a mnie nosiło - nosiło , aż wynosiło :) . Nie wytrzymałam i kupiłam sobie w internecie.Dziś kurier przyniósł.
Juz przetestowałam. Jajka na miękko ugotowane fantastycznie . Zjadłam ( oblizałam się ). Chyba dziś jest dobry dzień :)
Tym razem nie wytrzymałam . Konkurs w którym do wygrania jest między innymi Urządzenie do gotowania jajek jeszcze się nie skończył , a mnie nosiło - nosiło , aż wynosiło :) . Nie wytrzymałam i kupiłam sobie w internecie.Dziś kurier przyniósł.
Juz przetestowałam. Jajka na miękko ugotowane fantastycznie . Zjadłam ( oblizałam się ). Chyba dziś jest dobry dzień :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)