Zwyczajny
kapuśniaczek na żeberkach .
niedziela, 31 lipca 2011
Melisa lekarska
cytuję za Wikipedią
,,... Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) – gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Ludowe nazwy: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele.."
,,... Najczęściej spożywana jest w formie herbatki. Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak. Dobrze zastępuje trawę cytrynową. Suszona melisa traci aromat cytrynowy..."
,,... Wykorzystywana jest do produkcji likierów..."
Wykorzystywana w ziołolecznictwie ( depresja , bezsenność , migreny , nerwica , w gorączce schładza organizm )
Jest miododajna .
Dodaję ją do potraw z jajek , herbaty , sałatek warzywnych , potraw z ryb , owoców .Wszędzie tam gdzie potrzebny jest lekko cytrynowy posmak. Doskonale komponuje się z potrawami tajskimi .
sobota, 30 lipca 2011
Kafir
Liście limonki Kafir
Papeda (Citrus hystrix DC.) – gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
Przyprawa stosowana w kuchni tajskiej , indonezyjskiej , azjatyckiej.
Wydzielają mocno cytrynowy aromat .Doskonale komponują się z mleczkiem kokosowym .
To takie liście laurowe kuchni tajskiej . Nieodłączny składnik curry .
piątek, 29 lipca 2011
Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex
Klasyczne angielskie danie –
Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie
byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem
Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga
sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba
przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do
pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .
Bazylia cytrynowa
,,.....Posiada liście o lekko cytrynowym aromacie. Roślina jednoroczna o wys. ok. 50 cm.
Świeże lub suszone liście dodaje się do sałatek, sosów, twarogu, zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Ułatwia trawienie. Napar łagodzi kaszel, zalecany również przy zapaleniach dróg moczowych...." ( za forum ogrodniczym )
Oliwkowe Obento Ole
Czyli
Obento z Oliwkami z Ole .Mogą Japończycy
zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać
swoje Ole .
Na
Facebooku w profilu Ole Świat Warzywnych Przysmaków trwa Tydzień oliwkowy- no
to chyba nie wypada nie brać w tym udziału ( hi hi )
Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki
Wegetariańskie danie .Można
przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem .Przepis na sos wzorowałam na
przepisie Luny19 – tu jest link do oryginalnego przepisu
Ja potrzebowałam mniejszą ilość
i trochę rzadszy – więc dopasowałam sobie proporcje.
Śledź Sułtana
Zupełnie inny śledź . Z
bakaliami . Przepis powstał przez zupełny przypadek na zamówienie mojej Mamy ,
która gdzieś jadła coś podobnego , ale nie miała pojęcia co w środku było i jak
to zrobić .
Trochę było eksperymentów , żeby dobrać składniki .A jak już raz
wyszedł to okazało się , że można go zrobić bardzo prosto. No i wszedł na stałe
do naszego jadłospisu .
czwartek, 28 lipca 2011
Makaron ryżowy -wersja podstawowa
Podstawowy dodatek do potraw
kuchni chińskiej , tajskiej, koreańskiej , wietnamskiej. Do II dań i zup .
Czas :5 minut
Składniki :makaron ryżowy
szczypta soli
wrzątek
Zagotować wodę z solą . Wrzucić
makaron. Zgasić gaz . Trzymać pod przykryciem 5 minut . Odcedzić .
Brzoskwie , arbuz i zielona papryka
Winno-słodka surówka do drobiu
z grilla.
Czas : 5 minut
Składniki :
2 połówki brzoskwini z syropu
1/ 2 szklanki pokrojonego w
kostkę arbuza
¼ zielonej papryki
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
sól
grubo mielony czarny pieprz
Brzoskwinie pokroić w kostkę , zieloną paprykę w paseczki .Wymieszać brzoskwinię , arbuz z papryką . Zrobić dresing
z oliwy, soku z cytryny soli i
pieprzu .Polać surówkę .
Maggi ogrodowe-Lubczyk
,,...Lubczyk ogrodowy jest wysokim, wieloletnim ziołem z ciemno-zielonymi liśćmi oraz zielonkawo-żółtymi kwiatami. Lubczyk ogrodowy potrafi osiągać wysokość 0.5 m do 1.5 m. Zioło to jest szeroko uprawiane w Europie, jak również w Stanach Zjednoczonych. Lubczyk ogrodowy należy do rodziny selerowatych. W Europie lubczyk ogrodowy jest znany również pod nazwa „Maggi”(jego liście mają bardzo charakterystyczny zapach określany jako przyprawa maggi), dzieląc tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem, w którym jest on ważnym składnikiem. Wszystkie części lubczyka ogrodowego są wysoce aromatyczne, przypominające zapachem oraz smakiem seler. Liście lubczyka ogrodowego są często używane jako przyprawa do potraw, szczególnie do zup. Części znajdujące się pod ziemią (kłącza oraz korzenie) tworzą lekarstwo. Od najwcześniejszych czasów, szczególnie od XIV wieku, korzeń lubczyka ogrodowego był sławnym ludowym lekarstwem dzięki jego właściwościom moczopędnym oraz wiatropędnym. Oprócz tych dwóch właściwości, lubczyk ogrodowy uważano za środek w leczeniu kamieni nerkowych, żółtaczki, malarii, bólów gardła, zapalenia opłucnej oraz czyraków. Korzeń zioła jest wciąż wykorzystywany w celach leczniczych w Europie. Leczy się nim bóle żołądka, problemy z pęcherzem i nerkami, reumatyzm, skazę moczanową, menstruacyjne problemy oraz migrenowe bóle głowy. Lubczyk ogrodowy był również głównym składnikiem w napojach miłosnych......Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Lubczyk ogrodowy leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Jego właściwości rozgrzewające poprawiają słabe krążenie krwi w obrębie organizmu.
Zastosowanie w kuchni - zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zlielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyka ogrodowego używa się do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata nabierze świeżego, selerowego posmaku. Dodając liście lubczyka ogrodowego do potraw, zawsze należy dokładnie i drobniutko je pokroić, gdyż liście tego zioła są dosyć twarde. Łodygi lubczyka ogrodowego są raczej włókniste i nie jest żadną przyjemnością ich żucie, dlatego też należy je wyciągać przed podaniem potrawy. Łodygi lubczyka ogrodowego można sparzyć wrzątkiem, staną się miększe i można je jeść jak łodygi selera. Sparzone łodygi lubczyka mogą być również kandyzowane i używane do dekorowania ciast i deserów. Całe lub zmielone nasiona lubczyka ogrodowego są dodawane do cukierków, ciast, mięs, różnego rodzaju chleba, krakersów oraz herbatników. Nasiona zioła mogą być również marynowane jak kapary.
Starty na tarce korzeń lubczyka ogrodowego może być dodany do sałatek lub podawany jako gotowane warzywo, ale należy pamiętać, aby najpierw obrać korzeń zioła z powierzchniowej skórki, gdyż jest ona gorzka.
W celu sporządzenia zdrowej, regenerującej herbatki wystarczy macerować 5 ml (1 łyżeczka) startego korzenia lubczyka ogrodowego, świeżego lub suszonego, w 250 ml (1 szklanka) gotującej się wody...." http://zielnik.herbs2000.com/ziola/lubczyk.htm
Jajka w koszulkach wg Babcigramolki
Zwane inaczej Jajkami
poszetowymi .Gotowane zazwyczaj w osolonej i zakwaszonej wodzie .Ponieważ
zdecydowanie denerwował mnie ten kwaskowaty posmak i to , że nie zawsze były
równe z olbrzymim zainteresowaniem podchwyciłam pomysł na gotowanie w folii .
Makaron ryżowy cytrynowo-koperkowy
Eksperymenty
z nadaniem smaku makaronom zdają świetnie rezultat. A szczególnie makaron
ryżowy - fantastycznie przejmuje smaki .
Chrzan z jabłkami
Taki chrzan jest delikatniejszy
. Doskonale pasuje moim zdaniem do gotowanej wołowiny .
Czas : 10 minut
Składniki :
1/4 szklanki bitej śmietany (
nie słodzonej )
1 utarte jabłko
2 łyżeczki tartego chrzanu
sól
cukier
Wymieszać wszystkie składniki .
Doprawić solą i cukrem do smaku .
Można podawać NP. w wydrążonych
pomidorkach .
Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami z parowaru
Delikatne danie dietetyczne .
Dodatek owoców i marynowanie w konfiturze mandarynkowej nadaje potrawie wspaniałego smaku .
Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :
Zaciekawił mnie przepis Heni
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/26617/szczawiowy-krupnik.html
A generalna próba mojej wersji- muszę przyznać, że udana.
Dzięki Heniu .
Krupnik na kaczce :
Czas : 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
Korpus, skrzydełko i kawałek mięsa z ½ kaczki
1 ½ litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
10 dag kaszy ( jęczmiennej )
4 średnie ziemniaki
2 suszone grzybki
Vegeta ( Jarzynka lub inna przyprawa do zup )
Sól
Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy –
właśnie na wywarze z kaczki .
Etapy przygotowania
Podzielone na kawałki mięso , obrane warzywa , ziele angielskie,
liście laurowe zalać wodą .Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. 1
godziny na małym gazie. Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. Wsypać
przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki. Gotować 20
minut. Doprawić zupę . Podawać kładąc na każdy talerz kilka krążków gotowanej
marchewki posypany pokrojoną natką pietruszki .
Brukselka z bułką tartą
Najpopularniejsza wersja w jakiej się podaje brukselkę
Składniki:
- 30 główek brukselki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki bułki tartej
Główki kapusty brukselki trzeba oczyścić z wierzchnich liści
.Głąb naciąć na krzyż ( szybciej się
wtedy gotuje ).Zalać wodą , osolić , dać szczyptę cukru . Gotować 15-20 minut ,
aż będzie miękka ( zależy jak duże są główki ). Odcedzić . Na patelni
zarumienić na maśle bułkę tartą i polać nią brukselkę .Ja robię tak. Jak mam
już zrumienioną bułeczkę - wrzucam na patelnię odcedzone brukselki i poruszając
patelnią obtaczam je w maśle z bułką .Są wtedy równomiernie pokryte
tłuszczykiem.
Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :
Kurczak doprawiony przyprawami
do drobiu dzikiego.
Czas : 1 godzina + 2 godziny
macerowanie kurczaka
Składniki :
4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z
czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody
Z oleju, pieprzu, papryki ,
konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę
i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w
lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a
marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego
.Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym
położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć
garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy
osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec
50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec
kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .
A tak wygląda Garnek Rzymski
A tak wygląda Garnek Rzymski
Marchew po angielsku
Ta marchewka jest jędrna, lekko chrupiąca .
Czas : 15 minut
Składniki :
5 marchewek średniej wielkości
1 łyżka masła
Szczypta soli
Umyte i obrane marchewki pokroić w cienkie pół plasterki . Zalać zimną
wodą i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić .Do garnuszka w którym
gotowały się marchewki dodać masło ,
szczyptę soli . Potrząsając
delikatnie garnkiem przez 5 minut dusić
marchewkę by obtoczyła sie masłem i dogotowała .
środa, 27 lipca 2011
Kapusta włoska panierowana
Zamiast
polewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można ją
panierować i podsmażyć .
Bazylia grecka
Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym i surowym. Odmiana grecka, polecana do całkorocznej uprawy w doniczkach. Stosuje się do sałatek, ciepłych potraw (szczególnie w kuchni włoskiej) oraz twarogu. Doskonała do zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Reguluje trawienie, jest stosowana jako lek przeciw biegunce, zaparciom i zapaleniu pęcherza moczowego. Działa przeciwdepresyjnie i dodaje sił. Osiąga wysokość do 50 cm.
Prosty chłodnik z miętową nutką
Pora akurat odpowiednia na
wszelkiego rodzaju chłodniki . Przepisów na nie jest cała masa . Poczynając od
najbardziej wyszukanych ( z faszerowanymi skorupkami raków ), do najprostszych.
Ten jest bardzo prosty .
Czas : 5 minut + 1 godzina w lodówce
Składniki :1/2 litra dobrego, gęstego jogurtu
1 długi ogórek
5 dużych rzodkiewek
1/3 pęczka szczypiorku
¼ pęczka koperku
10 listków świeżej mięty
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta cukru
Ogórek i rzodkiewki umyć i
utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) – ja nie obieram , ścinam tylko oba
końce ogórka. Zioła drobno usiekać . Wszystko wymieszać z jogurtem. Doprawić do
smaku solą , pieprzem i cukrem . Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać z
ziemniakami młodymi okraszonymi podsmażoną wędzonką . Można dodatkowo podać
sadzone jajko .
Subskrybuj:
Posty (Atom)