Polubiłam te moje eksperymenty z
rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich
znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i
grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z
tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.
piątek, 28 lutego 2014
czwartek, 27 lutego 2014
Tłusty czwartek - droga przez mękę
Co roku od zawsze usiłuję nie
obchodzić tego dnia. Pomijając to, ze nie piekę więc jestem skazana na kupne (
a z tym bywa różnie) lub darowane przez krewnych lub przyjaciół ( tu już jest
lepiej), to pozostaje fakt , ze zwyczajnie nie lubię pączków ( zresztą mało
które ciasto lubię). Faworki jeszcze pochrupię ale tak dla zasady.
Ale jak sami wiecie- przed
szaleństwem pączkowym uciec się nie da.
W sklepie choć bym kupowała 1 bułkę
nieodmiennie pada pytanie - a pączków Pani nie bierze ?
Potem telefony od Rodzinki (
znajomych) - a jak będziemy szli to kupić Ci pączki ?
A co ja mam u licha z tymi pączkami
robić ? Zjem pół i w gardle mi reszta staje .
Trudno- zamrożę po prostu to czego
nie zjedzą. A sobie na tłusty czwartek upiekę ziemniaczki albo frytki :)
środa, 26 lutego 2014
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą)
Ciecierzyca ( cieciorka, groch włoski
lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w
daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy
groch czy fasolka.
Mnie ze względu na swoją delikatność
pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i
sałatkach.
Tym bardziej , że kupuję ją
konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa do spożycia - wystarczy odsączyć
lub nie ( w skład wchodzi ciecierzyca, woda, sól).
wtorek, 25 lutego 2014
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie
Uwielbiam
drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych
przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak.
niedziela, 23 lutego 2014
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Małe bitki z ligawy wołowej uduszone
w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście
z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej
przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe
porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości.
sobota, 22 lutego 2014
Mielone z utartym jabłkiem
Robiłam
już kotleciki mielone z drobiu z dodatkiem utartego jabłka i bardzo mi
smakowały. A wszystko zaczęło się od angielskich kiełbasek apple sausages ( no bo jeśli może być kiełbaska o jabłkowym smaczku to
czemu nie kotlety). Pomysł tak mnie swego czasu zafascynował , że musiałam go
sprawdzić. Teraz wracam do pomysłu chcąc go trochę zmodyfikować.
piątek, 21 lutego 2014
Szczupak w sosie koperkowym 2
Szczupak w sosie koperkowym to
klasyka. Przepisy różnią się między sobą niewiele, w jednych szczupak jest z
sosem, w drugich w sosie . Ponieważ taki ,, z sosem" już przedstawiałam -
teraz proponuję ten drugi.
czwartek, 20 lutego 2014
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Łagodniejsza od czarnej rzodkwi
, równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę
ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu).
Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam
jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką.
środa, 19 lutego 2014
Paski kotletów z karkówki w sosie grzybowym z kaszą
Jeśli usmażymy za dużo panierowanych
kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po
prostu mamy ochotę podać te wczorajsze kotlety dziś zupełnie inaczej -
proponuję taki wariant.
wtorek, 18 lutego 2014
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Pewnie dla wielu osób ta metoda
gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o
niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z
koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko
jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem
szaruga , a ziemniaki w sklepie albo stare albo importowane ? Od lat ,,uszlachetniam"
smak ziemniaków ( nawet tych młodych) .
poniedziałek, 17 lutego 2014
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Drugie danie z ,, odzysku". Z
reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam
mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa jest posiłkiem jednodaniowym np.
żurek z białą kiełbasą).Ponieważ używam
chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na
farsze).Warzywa używam na sałatkę. Tym razem połączyłam mięso i warzywa robiąc
z nich jedną potrawę.
niedziela, 16 lutego 2014
Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw
Na zimowe dni nie ma to jak
rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne
niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na
wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię
potem na drugie danie w jakimś sosie.
sobota, 15 lutego 2014
Wątróbka drobiowa z bakaliami i cebulką na ryżu
Taki niby pilaw tyle , że z użyciem
wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z
cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie.
Słodkawe bakalie, pikantność przypraw + cebula dały fantastyczną kompozycję
smakową. Do tego ryż gotowany na drobiowym bulionie , który uwielbiam i mogła
bym jeść sam bez niczego.
piątek, 14 lutego 2014
Walentynki Buni
Najpierw wcześnie rano dorosłe
dziecko płci męskiej ( czyli syn) zadowolone z faktu dotarcia do pracy
zadzwoniło do Mamusi , żeby ją poinformować o tym , że dziś są Walentynki i ,
że On pała chęcią poinformowania Mamusię i Babcię, że je KOCHA.
Potem jak już wypiłam kawę- to ja
musiałam (
walcząc dzielnie ze Skypem który chyba przeżywa dziś oblężenie ) zadzwonić do swojej córci żeby jej złożyć życzenia imieninowe ( i do
drugiej , żeby nie było , że o niej zapomniałam - choć dziś urodzin nie ma )
.
Potem trzeba jeszcze było skorzystać
z Facebooka , żeby złożyć życzenia urodzinowe wnuczce bo też pojechała w świat
a częściej korzysta z konta na Facebooku niż Skypa.
Jak mi się w końcu udało zrobić
obiadek ( żaden tam walentynkowy -zwykły piątkowy czyli rybkę) i usiłowałam
odstawić drzemkę, to wnuk przypomniał sobie, że Babcię i Prababcię też należy
telefonicznie poinformować , że się je KOCHA.
Spasowałam !
Zupełnie spokojnie zaparzyłam drugą
kawę - wyciągnęłam kruche serca z kremem budyniowym i owocami ( oczywiście
kupne bo jak wszyscy wiedzą ja nie piekę ) i oddałam się medytacji czy
Walentynki to dzień zakochanych czy dzień okazywania sobie uczucia wszystkich
do wszystkich ?
Pogubiłam się.
Nie wyspałam się.
Za oknem szaro -buro cały
dzień- to zdecydowanie nie jest dzień dla ,, dojrzałych" singli :).
Nototenia i ziemniaki z ziołami
Nototenia
zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć
tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy
marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) ,
oliwie i przyprawach i potem usmażyć.
czwartek, 13 lutego 2014
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem na ryżowym makaronie
Błyskawiczna ,, chińszczyzn-
tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki
ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod
ręką i po 20 minutach miałam obiad.
Inaczej nie dało - nie mogłam
przecież stać przy garach jak w Soczi Kowalczyk jechała po złoto :) .
środa, 12 lutego 2014
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
,,Niedzielnych,, rosołów nie lubię :)
bo irytowało mnie zawsze , że gdzie nie poszłam w niedzielę tam był
nieśmiertelny rosół ( tak samo na wszelkich weselach , komuniach itd.). Teraz
chyba sie trochę pozmieniało - ale we mnie uraz pozostał. Rosół lubię ale w
tygodniu. Dziś Mamie zachciało się galaretki drobiowej - no to musowo trzeba
było ugotować rosołek. A podałam go z kluskami ptysiowymi bo takiego przepisu
jeszcze nie zapisywałam. Polecam - kluchy można robić jako osobne danie i
podawać z sosem.
wtorek, 11 lutego 2014
Kuskusowa sałatka z salami i resztą
Też tak macie , że napada was
nieodparta chętka na coś ? Pewnie tak. No to mnie dziś napadła chętka na
kuskusową sałatkę. Najzabawniejsze jest w takich przypadkach dobieranie
składników. Kuskus zalany studzi się , a ja trzymam w ręku kiwi i podejrzliwie
je oglądam gorączkowo rozmyślając czy modyfikowanie taboule może się aż tak
daleko posunąć. A co mi tam - przecież to moja ,, śmieciuszka " na bazie
kuskusu więc mogę dodać co mi pasuje.
poniedziałek, 10 lutego 2014
Jabłka z kaszanką na parze
Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam
w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2
jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w
wydrążone jabłka i ugotuję na parze.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie tym jak fantastycznie komponuje się ze smakiem podsmażanej na
niej cebulki.
niedziela, 9 lutego 2014
Faszerowana mała główka kapusty
Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
Zawsze ,, chodził" za mną pomysł
by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków.
Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2
osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz prawie taki jak do gołąbków
tyle , że ryż zastąpiłam kuskusem.
Smakowita Pajda zaskoczyła
mnie możliwościami jej wykorzystania ( dania wegetariańskie, mięsne,
fusion, typowo polskie ).
sobota, 8 lutego 2014
Żeberka w marynacie teriyaki
Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę
do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej
ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły
wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej
po prostu nie lubię i nie mam nigdy w domu.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie totalnie tym , że mogłam jej użyć do przygotowania potrawy
fusion.
piątek, 7 lutego 2014
Tymiankowa nototenia
Zauważyłam, że ryby bardzo lubią
zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki
świeżych włożone do marynaty lub do brzucha ryby przygotowanej do pieczenia lub
gotowania na parze.
Niestety dziś został mi ze świeżych
tylko rozmaryn a nie taki miałam pomysł. Postanowiłam wykorzystać suszony
tymianek robiąc mocną marynatę z jego udziałem a potem ścierając go z ryby w
trakcie osuszania by nie palił sie w czasie smażenia.
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
Już
tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u
rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co
dziś na obiad. Z jednym mam ostatnio
problem- zrazy czy bitki to potrawy które robi się w większej ilości a nie 2
sztuki. No ale u mnie inaczej się nie da. Muszę po prostu robić w małym
garnuszku. Poeksperymentowałam trochę z
nadzieniem - i co najistotniejsze podałam z fantastyczną kaszą gryczaną
ugotowaną na sosie ze zrazów.
Zrazy usmażyłam na
smalczyku z ziołami ogrodowymi i przyznam , że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie
tym , że potrawa smakowała tak jak bym użyła prawdziwego smalcu .
czwartek, 6 lutego 2014
Burgery na obiad ( nie w bułce )
Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"
zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT
Kruszwica S.A.
Chyba się rozpędziłam z tymi
eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda
ale Smakowita
Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami
ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to
można wykorzystać.
Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery,
fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy
ziemniakami ) niż w bułce.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Krokiety z pasztetem i cebulką
Przepis bierze udział
w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu
jest ZT Kruszwica S.A.
Zostało mi kawałek zamrożonego
świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po
prostu przesmażona z pasztetem cebulka.
Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że
wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej na niej potrawy.
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Uwielbiam drób z owocami ( zresztą
inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i
ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym )
kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu.
niedziela, 2 lutego 2014
Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.
W zasadzie tego typu potrawy gościły
u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz
były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie.
Powodów dla których ugotowałam dziś
taką niby ratatouille było dwa - mróz na dworze ( przyda się gorąca ,,
duszonka,,) i konkurs .
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie wszechstronnością zastosowania ( można nią posmarować chleb-
położyć ogórka i po prostu zjeść, można na niej smażyć, można dodać do
duszenia)
sobota, 1 lutego 2014
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"
zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT
Kruszwica S.A.
I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki
I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki
Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie mam produkt który pozwoli mi przygotowywać wiele wegetariańskich potraw dla znajomych którzy nie jadają mięsa - takich w których zastąpienie masła, smalcu czy innych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oliwą lub olejem nie wpływało korzystnie na ich smak.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie pozorną sprzecznością - z jednej strony delikatna , z drugiej
strony wyrazista w smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)