( Wykorzystałam fragment grafiki z kartki jaką przysłał mi
syn , a która pochodzi ze studia jego znajomego http://www.adastra13.com.pl/grawer.html
)
środa, 31 grudnia 2014
niedziela, 28 grudnia 2014
Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi
Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie
nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy.
Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka
niby ryba po grecku ale inna.
sobota, 27 grudnia 2014
Rolada cielęca z grzybami
Polecam na świąteczny obiad i na
zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część
z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia w plastry jako zimną wędlinę
( fantastycznie smakuje z sosem tatarskim).
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Święta 2014
Jeśli na Wigilijnym i Świątecznym stole pojawi się coś nowego to wstawię przepisy potem.
Bawcie się dobrze.
piątek, 19 grudnia 2014
Halibut grillowany
Tak mi się spodobało grillowanie w
nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak
był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.
niedziela, 14 grudnia 2014
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu
Bardzo chwalę sobie domowy grill
elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne
wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka
tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z
zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).
sobota, 13 grudnia 2014
Mega kotlety ze schabu karkowego moczone w mleku
,,Rewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje
Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze
schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w
mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by
sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i
podając podzieliłam na porcje bo nikt z nas takiego ,, potwora ,, by nie zjadł.
Eksperyment wart pracy- niech się schowają kotlety schabowe tym bardziej, że
ostatnio schab jest odchudzony totalnie i jak , podeszwa,,.
piątek, 12 grudnia 2014
Nototenia z gruszką i borówkami
Co prawda nototenie to rybki morskie,
ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem)
to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych.
Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi
pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A
by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam
twardy-zastygły).
poniedziałek, 8 grudnia 2014
Okoń nilowy na oleju kokosowym
Nie po raz pierwszy odkrywam, że
czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego
przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego.
Dzięki niemu potrawy nabierają naturalnego smaku.
niedziela, 7 grudnia 2014
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym
Ciągle mnie zadziwia fakt, ze
pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie
inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II
dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z
gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość-
ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie.
Gorąco wszystkim polecam- przekonacie się, ze każda z tych propozycji smakuje
inaczej.
czwartek, 4 grudnia 2014
Przerwa na imieniny Mamy
Świętujemy Barbórkę. To znaczy Mama odbiera cały czas telefony , a ja mam wolne :)
A tak przy okazji wszystkiego naj naj naj wszystkim Barbarom.
A tak przy okazji wszystkiego naj naj naj wszystkim Barbarom.
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Odtrąbiony krupnik
Zupę ugotowałam dzięki internetowej
koleżance Pyzie ( czyli Izie ).
Wzorowałam się na jej przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując.
A grzybki które użyłam czyli tytułowe
trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)