Co jakiś czas nachodzi mnie na
taki garnek pełen warzyw .Nie ma mowy by trzymać się ściśle przepisu bo nie o
to chodzi . Tu różnorodność decyduje o smaku . Giuwecz to taka bułgarska
duszonka jednogarnkowa , której odmian nie sposób wymienić. Jest giuwecz tracki
, guszański, dobrudżański .Jest też domowy czyli Buniowy .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 duża pojedyncza pierś z
kurczaka
1 kiełbasa śląska
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 mała cukinia
1 duża marchewka
1/8 małej kapusty pekińskiej (
część od głąba )
2 pomidory
1 średni ogórek gruntowy
garstka fasolki szparagowej
żółtej
2 duże cebule
1/2 pory
4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki oleju z pestek
winogron
szczypta cukru do smaku
pieprz mielony do smaku
papryka mielona do smaku
2 łyżeczki kminku
koncentrat pomidorowy do smaku
ostra pasta paprykowa do smaku
czubrica ( czerwona i zielona )
do smaku
1 szklanka pokrojonych ziół (
koper, natka pietruszki, bazylia , tymianek, rozmaryn, )
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć
i pokroić w wąskie paseczki . Posypać
przyprawami ( papryka, sól, pieprz , czubrica, kminek ) . Wymieszać . Na
patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i
podsmażyć na nim na rumiano mięso .Dosypać
pokrojoną w ,,piórka" cebulę i doprowadzić by się zeszkliła.
Warzywa - umyć i pokroić :
-kapustę usiekać w paski ( nie
za cienkie)
-ziemniaki w pół plasterki
-paprykę w paski
- pomidor w grubą kostkę
-ogórek w plasterki
-marchew w talarki
-por w pół plasterki
-fasolkę na 3 kawałki
Włożyć do dużego garnka wszystkie
warzywa . Dołożyć mięso z cebulą i
pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.
Przesypywać ziołami . Zalać bulionem .Wlać
pozostały olej . Dusić przykryte ok. 1,5 godziny na bardzo małym gazie . Płyn
powinien się zgotować o połowę .Wymieszać.
Doprawić koncentratem ,pastą
paprykową , przyprawami , szczyptą cukru
.