Ukłon w stronę Mamy. Już od
dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby
nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim
zdaniem wyjątkowo udany.
piątek, 31 października 2014
czwartek, 30 października 2014
Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)
Nie ma to jak rozgrzewająca zupka na
jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste,
zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste , klarowne do picia.
A imbir to moim zdaniem typowo jesienna przyprawa - bakteriobójczy, rozgrzewający, a do tego
smaczny.
środa, 29 października 2014
Ananasowe żeberka na pikantnie
Przyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie
z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A
przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana
jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie
duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych
akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować.
poniedziałek, 27 października 2014
Fasolowa z kulkami z białej kiełbasy
Zupa z cyklu gotuję z tego co mam.
Puszki z wszelkiego rodzaju fasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w
domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną
fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę
bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię
zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam taką wzbogaconą pulpecikami z białej
kiełbasy.
sobota, 25 października 2014
Pulpety w sosie myśliwskim
Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki
sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się
upoluje . Jak go zwał tak zwał -ważne , że
mięso ( różne) w nim uduszone jest smaczne i z reguły wszystkie składniki ( sosu ) mam w domu.
piątek, 24 października 2014
Nototenia na parze z cytrynowym sosem
Oswajam gotowanie na parze. Bardzo
długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy
odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po
zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia.
Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa
gotowanych piętro wyżej.
czwartek, 23 października 2014
Zrazy ze schabu tradycyjne
Zrazy
zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli,
grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają
się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd. Wszystkie są
bardzo smaczne. Ten przepis jest na najbardziej tradycyjną odmianę.
wtorek, 21 października 2014
I znów szpinak i jajko sadzone
Dziś szpinak ( w liściach krojonych ) smażony na maśle ,
ziemniaki puree i sadzone jajko- wg mnie pychotka.
Nowego przepisu nie będzie do wyboru propozycje
Szpinakna rumianym maśle z jajkiem w koszulce
sobota, 18 października 2014
Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami
Taki
domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny.
U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam
w domu. Zakwas przygotowuję 2-3 porcje na zapas i trzymam w lodówce , biała
kiełbasa też zawsze jest w zamrażalniku. O ziemniakach, marchewce i śmietance
już nie wspominam bo to oczywiste że zawsze są w domu. Wystarczy ugotować zupkę
:)
piątek, 17 października 2014
Szczupak na maśle z figami
Prosty przepis na szczupaka
doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego
podsmażonymi na maśle świeżymi figami.
sobota, 11 października 2014
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny
Porządkuję przepisy i ku mojemu
zdziwieniu odkrywam , że wiele dań mam opisanych jako całość a brak mi ich
składowych , które mogą być łączone z innymi . Tak jest np. z potrawką. Z
reguły pisałam jak zrobić kurczaka w potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A
przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który
nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do
zapiekanki , z makaronem, do innych mięs.
środa, 8 października 2014
Kotlety mielone w sosie ,, łapanym,,
,,Łapanym
,, tzn. z tego co złapię w lodówce. Przekonałam się, że można przygotować
smaczny sos używając składników które zawsze mam w domu, a potem udusić w nim
zwykłe kotlety mielone.
sobota, 4 października 2014
Niby botwinka z mrożonki
W sezonie mrożę zawsze kilka pęczków
botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy
trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami .
czwartek, 2 października 2014
,,Barowa,, kapusta -według Babci Ani
Potrawa rodem z PRL-u. Podawana we
wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu
pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis
Babci używam do dziś.
środa, 1 października 2014
Koperkowa kasza jęczmienna
Wszelkiego
rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym
z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć
smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone
pieczarki lub skwarki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)